Jodełki czekoladowe
Owe łatwe do wykonania jodełki są prawdziwe w każdym calu – a do tego jeszcze lepiej smakują.
Składniki
- 150 g czekolady Lindt Excellence 70%
- 3 jajka
- szczypta soli
- 75 g cukru
- 100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
- 25 g mąki
- 1 łyżka stołowa kakao
- 20 g pistacji
- 150 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 tubka czerwonej czcionki dekoracyjnej z cukru
- cukier puder do posypania
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie:
Wytnij z papieru do pieczenia 10 do 12 kółek o średnicy ok. 16 cm. Natnij kółka od krawędzi do środka, zwiń papier na kształt stożka i zepnij spinaczem biurowym. Wstaw papierowe stożki szpicem w dół do małych filiżanek lub foremek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Zetrzyj na drobno 50 g czekolady. Oddziel białka jajek od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij do konsystencji sztywnego „śniegu” – jednocześnie powoli dosypuj cukier. Żółtka szybko roztrzep. Zmieszaj orzechy laskowe z mąką, kakao i startą czekoladą, po czym ostrożnie dodaj do piany z jajek. Wypełnij ciastem torebkę do wyciskania i napełnij nim papierowe stożki. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Następnie stożki odwróć i ustaw na kratce do ciasta, pozostawiając do wystygnięcia.
Krok 2.
Dekorowanie:
Resztę czekolady posiekaj i w małej misce roztop na gorącej łaźni wodnej. Pistacje zmiel na drobno w robocie kuchennym. Zdejmij ostrożnie papier do pieczenia z wystudzonych stożków czekoladowo-biszkoptowych. Biszkopt powlecz dookoła płynną czekoladą za pomocą pędzla, następnie posyp równomiernie zmielonymi pistacjami.
Cukier puder zmieszaj z sokiem cytrynowym na gładką masę, po czym za pomocą łyżki ponakładaj po kropelce na każdy wierzchołek „drzewka”. Z czcionki dekoracyjnej z cukru nałóż niewielkie cętki na powstałe wcześniej „choinki”, pokryte na wierzchołkach śniegiem z lukru. Następnie posyp cukrem pudrem.