Kokosowo-czekoladowe kulki

Kulki przygotujesz szybko i bez pieczenia. Zabierz je z sobą jako przekąskę. Są pełne zdrowych tłuszczów, białek i błonnika.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Możesz urozmaicić ten przepis, wykorzystując czekoladę Lindt Excellence Roasted Hazelnut i obtaczając kulki w kawałkach orzechów laskowych.

Łatwe
12 osób

Składniki

  • 100 g migdałów
  • 5 kostek czekolady Lindt Excellence Dark Coconut
  • 1 łyżka płatków owsianych górskich
  • 75 gram daktyli bez pestek
  • 1–2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki masła kokosowego
  • Do dekoracji:
  • Wiórki kokosowe

Instrukcje

Krok 1.

Włóż migdały do malaksera i zmiksuj na okruszki. Dodaj czekoladę oraz płatki owsiane i miksuj do uzyskania malutkich kawałków.

Krok 2.

Dodaj daktyle, 1-2 łyżki syropu klonowego i masło kokosowe. Miksuj do połączenia wszystkich składników. Sprawdź słodkość. W razie potrzeby dodaj nieco więcej syropu klonowego. Przelej do miski.

Krok 3.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wysyp równą warstwę wiórków kokosowych.

Krok 4.

Uformuj 12 kulek. Obtocz każdą kulkę w wiórkach kokosowych.

Krok 5.

Połóż na talerzu. Przykryj i schładzaj przez 20 minut do stężenia.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Kokosowo-czekoladowe kulki