Kokosowo-czekoladowe kulki
Kulki przygotujesz szybko i bez pieczenia. Zabierz je z sobą jako przekąskę. Są pełne zdrowych tłuszczów, białek i błonnika.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Możesz urozmaicić ten przepis, wykorzystując czekoladę Lindt Excellence Roasted Hazelnut i obtaczając kulki w kawałkach orzechów laskowych.
Łatwe
12 osób
Składniki
- 100 g migdałów
- 5 kostek czekolady Lindt Excellence Dark Coconut
- 1 łyżka płatków owsianych górskich
- 75 gram daktyli bez pestek
- 1–2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki masła kokosowego
- Do dekoracji:
- Wiórki kokosowe
Instrukcje
Krok 1.
Włóż migdały do malaksera i zmiksuj na okruszki. Dodaj czekoladę oraz płatki owsiane i miksuj do uzyskania malutkich kawałków.
Krok 2.
Dodaj daktyle, 1-2 łyżki syropu klonowego i masło kokosowe. Miksuj do połączenia wszystkich składników. Sprawdź słodkość. W razie potrzeby dodaj nieco więcej syropu klonowego. Przelej do miski.
Krok 3.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wysyp równą warstwę wiórków kokosowych.
Krok 4.
Uformuj 12 kulek. Obtocz każdą kulkę w wiórkach kokosowych.
Krok 5.
Połóż na talerzu. Przykryj i schładzaj przez 20 minut do stężenia.
Opinie
Napisz własną recenzję