Kruche ciastka czekoladowe
To jest przepis na idealnie maślane szkockie ciastko. Nasi Maître Chocolatiers dodali odrobinę luksusowej magii Lindt - gorzką czekoladę Excellence 70% Cocoa.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Możesz wykorzystać wiele smaków czekolady Lindt Excellence zamiast użytej przez nas Excellence 70% Cocoa. Wypróbuj czekoladę Lindt Excellence Orange Intense dla orzeźwiającej nutki lub Lindt Excellence Coconut Intense dla nuty tropikalnego smaku.
24 porcje

Łatwe
12 osób
Składniki
- 200 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 315 g mąki
- 24 kostki gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa (300 g)
- Sól morska
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Wyłóż kilka blaszek papierem do pieczenia. Jeśli masz jedną, to przygotowanie zajmie Ci odrobinę więcej czasu.
Krok 2.
Używając miksera utrzyj masło, cukier i wanilię do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Krok 3.
Wmieszaj mąkę w 6 partiach do połączenia i otrzymania gładkiego ciasta.
Krok 4.
Przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 10 minut.
Krok 5.
Delikatnie oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.
Krok 6.
Pokrój na 24 prostokąty, następnie przenieś ostrożnie na przygotowane blachy, pozostawiając minimum 2,5cm przestrzenie. Na wierzchu każdego ciastka umieść kostkę czekolady.
Krok 7.
Piecz porcjami przez 12–15 minut lub do zezłocenia ciastek.
Krok 8.
Schładzaj przez 2 minuty przed posypaniem solą morską. Poczekaj, aż ciastka całkowicie ostygną na blasze przed przełożeniem do pojemników.
Opinie
Napisz własną recenzję