Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Lamingtony z mleczną czekoladą

Ciesz się luksusową odmianą Lindt w tym tropikalnym australijskim klasyku, zawierającym delikatny, lekki biszkopt otoczony kremową mleczną czekoladą Lindt z posypką ze słodkiego kokosa.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Do tego przepisu możesz również wybrać Lindt EXCELLENCE Extra Creamy lub Lindt EXCELLENCE 45% Cocoa, a dla uzyskania bardziej intensywnego smaku – Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa.

 

Porcje – 24 sztuki

Średnie
12 osób

Składniki

  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g niesolonego masła, roztopionego i schłodzonego
  • Do dekoracji:
  • 100 g SWISS PREMIUM CHOCOLATE MILK, posiekanej
  • 180 ml tłustego mleka
  • 500 g cukru pudru
  • 270 g wiórków kokosowych

Instrukcje

Krok 1.

Nagrzej piekarnik do 180°C, a formę do pieczenia (o wymiarach około 23 x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2.

Za pomocą miksera ubijaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy na dużych obrotach przez około 10 minut lub do potrojenia objętości.

Krok 3.

W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ostrożnie wmieszaj suche składniki do mieszanki jajecznej, a następnie dodaj roztopione masło - staraj się zachować jak najwięcej powietrza.

Krok 4.

Wyłóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź górę. Piecz w piekarniku przez 30 minut lub do zarumienienia, albo aż patyczek włożony w środek nie będzie suchy. Zostaw w formie do ostudzenia.

Krok 5.

Tymczasem zrób czekoladowy lukier. Wlej mleko do rondla i zagotuj na wolnym ogniu. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę, ubijaj aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj cukier puder i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostaw do ostygnięcia.

Krok 6.

Gdy ciasto ostygnie, wyjmij z formy i pokrój na 24 równe kawałki (o wymiarach około 5 x 5 cm).

Krok 7.

Wysyp wiórki kokosowe na blachę do pieczenia. Zanurz ciasto w ostudzonym lukrze, obtocz ze wszystkich stron i pozwól, aby nadmiar spłynął. Pokryj kwadratowe kawałki ciasta wiórkami kokosowymi i umieść na ruszcie. Zostaw do ostygnięcia na około 30 minut lub stwardnienia lukru.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Lamingtony z mleczną czekoladą