Letni deser z granolą, mango i pralinami Lindt
Świeże i intensywne w smaku warstwowe parfait z domową granolą – to najlepszy deser na lato!
Składniki
- 85 g płatków owsianych
- 40 g posiekanych orzechów pekan
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 500 ml jogurtu waniliowego
- 150 g mango, pokrojonego w kostkę
- 4 sztuki pralinek Lindor Mango & Cream
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie granoli:
Nagrzej piekarnik do 180°C, a w międzyczasie połącz w misce płatki owsiane z orzechami pekan. W osobnej małej miseczce połącz olej kokosowy z syropem klonowym i podgrzej mieszankę w mikrofali przez 30 sekund, po czym wylej na płatki owsiane i orzechy. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Rozłóż granolę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i praż w piekarniku przez 12 - 15 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Nie zapomnij, aby co najmniej raz przemieszać granolę w trakcie prażenia. Poczekaj, aż gotowa granola całkowicie ostygnie.
Krok 2.
Idealnie wykończenie:
Rozlej połowę jogurtu do czterech małych szklanek (możesz wykorzystać swój ulubiony jogurt, np. jogurt kokosowy doda bardziej tropikalny smak). Na jogurt dodaj warstwy granoli i pokrojonego w kostkę mango. Powtórz warstwy. Przed podaniem ozdób deser pralinkami Lindt z białej czekolady Lindor Mango & Cream.