Mrożone babeczki z czekoladą Lindt Excellence
Babeczki z mascarpone na zimno w wybornym połączeniu z rozpływającą się w ustach czekoladą Lindt Excellence i słodkim posmakiem amaretto.
Składniki
- 100 g Lindt Excellence 70% Cocoa
- 50 g ciasteczek typu amaretti
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 175 g cukru
- 200 ml śmietanki (min 30%)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka espresso
- 2 listki żelatyny
- 2 – 3 łyżki amaretto
- 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- kakao do dekoracji
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie babeczek:
Połowę czekolady zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pokrusz ciasteczka. 2 całe jajka i 2 żółtka, 75 g cukru umieść w misce i ubijaj mikserem przez ok. 5 min aż do uzyskania gęstej piany. Śmietankę ubij na sztywno, delikatnie połącz z kakao, espresso, startą czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami oraz pianą z jajek. Przełóż masę do ok. 8 silikonowych foremek na babeczki i wstaw na min. sześć godzin do zamrażalnika.
Krok 2.
Przygotowanie kremu:
Wymocz żelatynę przez 5 min w zimnej wodzie. Rozdziel żółtka od białek w pozostałych jajkach (2 szt.). Ubij białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj 50 g cukru. Utrzyj żółtka z amaretto i pozostałymi 50 g cukru w misce w kąpieli wodnej na puszystą masę. Odciśnij żelatynę i następnie rozpuść ją w ciepłej masie z żółtek. Wyjmij miskę z kąpieli, dodaj mascarpone i wymieszaj wszystko aż do usunięcia grudek i uzyskania aksamitnej masy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Napełnij kremem rękaw cukierniczy z otworem o średniej wielkości.
Krok 3.
Idealne wykończenie:
Posiekaj pozostałą czekoladę i rozpuść ją w małej miseczce w kąpieli wodnej. Wyjmij zmrożone czekoladowe babeczki z zamrażalnika, następnie wyjmij je z foremek i zanurz od spodu w rozpuszczonej czekoladzie na głębokość ok. 1 cm. Ozdób babeczki kremem z mascarpone z rękawa i oprósz kakao przed podaniem.