Muffinki z herbatą matcha i białą czekoladą
Cudowne połączenie... Delikatna gorycz herbaty matcha łączy się ze słodyczą czekolady Lindt Excellence White Vanilla, tworząc przepyszne muffinki.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Jeśli lubisz intensywne smaki – zamień białą czekoladę na czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa.
EXCELLENCE WHITE VANILLA 100g
Łatwe
12 osób
Składniki
- 220 g mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżki herbaty matcha w proszku
- 100 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 ml mleka
- 115 g roztopionego niesolonego masła
- 100 g posiekanej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE WHITE VANILLA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wyłóż formę do muffinek 12 papierowymi papilotkami, odłóż na bok.
Krok 2.
W dużej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, matchę i cukier do wypieków. Odstaw na bok.
Krok 3.
W osobnej misce wymieszaj jajka, ekstrakt waniliowy i mleko.
Krok 4.
Dodaj i wymieszaj mokre składniki z suchymi do ich połączenia. Dodaj rozpuszczone masło, a następnie posiekaną czekoladę. Mieszaj delikatnie. Upewnij się, że czekolada jest równomiernie rozprowadzona.
Krok 5.
Podziel ciasto pomiędzy foremki. Piecz przez 20–25 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w muffinki będzie suchy.
Krok 6.
Pozostaw w blaszce przez 10 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Opinie
Napisz własną recenzję