Mus czekoladowy

Gładki, cudownie bogaty i oszałamiająco kremowy! Nieważne, czy szukasz idealnego deseru na uroczysty obiad, weekendowej przekąski czy chcesz po prostu podszlifować swoje umiejętności kulinarne – ten lekki mus to przepis na sukces.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Uważaj, ten przepis zawiera surowe jajka, które nie są odpowiednie dla małych dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób uczulonych na jaja.

Średnie
8 - 10 osoby

Składniki

  • 300 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 15 g masła
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 500 ml śmietanki (min 30%)
  • 4 duże żółtka
  • 60 g cukru
  • Do dekoracji:
  • Bita śmietana
  • Starta gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa
  • Listki świeżej mięty

Instrukcje

Krok 1.

Umieść posiekaną czekoladę w żaroodpornej misce z masłem. Przełóż do rondla z powoli gotującą się wodą i delikatnie mieszaj do rozpuszczenia i gładkości.

Krok 2.

Wmieszaj gorącą wodę. Zdejmij z palnika i odłóż.

Krok 3.

Ubij śmietankę do sztywności, uważaj, żeby jej nie przebić. Odstaw na bok.

Krok 4.

W dużej misce ubij żółtka z cukrem, aż staną się jasne i gęste. Dodaj mieszankę czekoladową, mieszając do połączenia składników.

Krok 5.

Przy pomocy łopatki delikatnie wmieszaj bitą śmietanę.

Krok 6.

Wyłóż krem do 8–10 szklanek lub filiżanek. Przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 6 godzin (lub przez noc).

Krok 7.

Gdy deser będzie gotowy do podania, dodaj na wierzch bitą śmietanę przy pomocy rękawa. Posyp startą czekoladą i udekoruj świeżą miętą.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Mus czekoladowy