Mus czekoladowy
Gładki, cudownie bogaty i oszałamiająco kremowy! Nieważne, czy szukasz idealnego deseru na uroczysty obiad, weekendowej przekąski czy chcesz po prostu podszlifować swoje umiejętności kulinarne – ten lekki mus to przepis na sukces.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Uważaj, ten przepis zawiera surowe jajka, które nie są odpowiednie dla małych dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych oraz osób uczulonych na jaja.

Średnie
8 - 10 osoby
Składniki
- 300 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 15 g masła
- 2 łyżki gorącej wody
- 500 ml śmietanki (min 30%)
- 4 duże żółtka
- 60 g cukru
- Do dekoracji:
- Bita śmietana
- Starta gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa
- Listki świeżej mięty
Instrukcje
Krok 1.
Umieść posiekaną czekoladę w żaroodpornej misce z masłem. Przełóż do rondla z powoli gotującą się wodą i delikatnie mieszaj do rozpuszczenia i gładkości.
Krok 2.
Wmieszaj gorącą wodę. Zdejmij z palnika i odłóż.
Krok 3.
Ubij śmietankę do sztywności, uważaj, żeby jej nie przebić. Odstaw na bok.
Krok 4.
W dużej misce ubij żółtka z cukrem, aż staną się jasne i gęste. Dodaj mieszankę czekoladową, mieszając do połączenia składników.
Krok 5.
Przy pomocy łopatki delikatnie wmieszaj bitą śmietanę.
Krok 6.
Wyłóż krem do 8–10 szklanek lub filiżanek. Przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 6 godzin (lub przez noc).
Krok 7.
Gdy deser będzie gotowy do podania, dodaj na wierzch bitą śmietanę przy pomocy rękawa. Posyp startą czekoladą i udekoruj świeżą miętą.
Opinie
Napisz własną recenzję