Mus mleczno czekoladowy na sałatce z cytrusów z dodatkiem orzechów
Rozkosznie lekki mus z mleczno- czekoladowej pianki pełen świeżych cytrusów i orzechów laskowych. Prawdziwa przyjemność!
EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100g
Średnie
4 osób
Składniki
- 175 g czekolady LINDT Excellence Extra Creamy Milk 100 ml mleka 200 g śmietany
- 2 limonki, skórka i miąższ 2 pomarańcze 2 grejpfruty 1 łyżka miodu
- Ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych Wiórki mlecznej czekolady
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE EXTRA CREAMY 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie musu
Delikatny mus można uzyskać przy pomocy syfonu, który napowietrza konsystencję masy. Jeśli nie posiadasz syfonu, możesz przygotować mus metodą tradycyjną, za pomocą miksera. Aby otrzymać mus, delikatnie stop czekoladę. Następnie dodaj do czekolady lekko ciepłe mleko (mieszanie w zimnym mleku może spowodować powstanie czekoladowych grudek). Wymieszaj dokładnie krem ze śmietaną i przełóż do półlitrowego syfonu. Wypełnione naczynie dokładnie wstrząśnij. Następnie chłódź w lodówce przez 2 – 3 godziny.Krok 2.
Przygotowanie sałatki
Zetrzyj skórkę z limonek i odłóż na bok. Miąższ ze wszystkich owoców wymieszaj wraz z miodem i odrobiną skórki z limonek.Krok 3.
Idealne wykończenie
Sałatkę podaj w szklance. W dolnej części szklanki zamieść sałatkę (podziel na 6-8 porcji). Następnie dołóż mus na każdej z sałatek. Posyp całość czekoladowymi wiórkami i orzechami laskowymi z odrobiną skórki z limonki.Krok 4.
Krok 5.
Wypełnione naczynie dokładnie wstrząsnąć. Następnie chłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
Krok 6.
Jeśli nie używasz syfonu, przykryj krem folią, aby zapobiec tworzeniu się skorupki i odstaw do zamrażarki na około 2 -3 godziny. Wygładź powierzchnię.
Krok 7.
Aby otrzymać cytrusową sałatkę zetrzyj skórkę z limonek i odłóż na bok.
Krok 8.
Miąższ ze wszystkich owoców wymieszaj wraz z miodem i odrobiną skórki z limonek.
Krok 9.
Podaj sałatkę w dolnej części szklanego naczynia.
Krok 10.
Wstrząśnij syfon i podziel równo piankowy mus na każdej z sałatek.
Krok 11.
Posyp całość czekoladowymi wiórkami i orzechami laskowymi z odrobiną skórki z limonki.
Opinie
Napisz własną recenzję