Mus z Białej Czekolady i Malin
Gładki, lekki i puszysty mus - idealne słodkie zakończenie każdego posiłku.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Maliny możesz też zastąpić truskawkami.
Pamiętaj: ten przepis zawiera częściowo surowe jajka i nie jest odpowiedni dla małych dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych.
EXCELLENCE WHITE VANILLA 100g
Łatwe
6 osób
Składniki
- Przecier malinowy:
- Ok. 510 g malin
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki dżemu malinowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- Mus z białej czekolady i malin:
- 1 łyżka żelatyny w proszku
- 2 łyżki wody
- 200g Lindt EXCELLENCE Biała Czekolada z Wanilią, drobno posiekana
- Szczypta soli
- 2 filiżanki śmietany kremówki 35%
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Do ozdoby
- 100g Biała Czekolada Lindt EXCELLENCE z Wanilią, podzielona na kawałki
- 170g świeżych malin
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE WHITE VANILLA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Przecier malinowy: połącz maliny z cukrem, dżemem malinowym i sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut lub do momentu, gdy cukier rozpuści się w soku z malin. Dodaj do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach.
Krok 2.
Mus z białej czekolady i malin: wlej wodę do kubka i posyp żelatyną. Pozostaw na 5 minut. Umieść czekoladę w misce żaroodpornej; odłóż na bok. Podgrzej 1 szklankę śmietany w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu aż zacznie parować. Wymieszaj żelatynę ze śmietaną, aż się rozpuści. Połącz czekoladę z masą śmietankową; odstaw na 1 minutę. Ubijaj, aż czekolada będzie gładka i jedwabista; odstaw na bok.
Krok 3.
W międzyczasie wymieszaj żółtka i cukier w żaroodpornej misce ustawionej na rondelku z gotującą się wodą przez 3 do 5 minut lub do uzyskania gęstej masy. (Aby przetestować: pozwól kremowi opaść z powrotem do miski z trzepaczki, jest wystarczająco gęsty, gdy na powierzchni tworzy się wstążka i powoli znika z powrotem w masie)
Krok 4.
Mieszankę z żółtek dodaj do masy z białej czekolady. Przenieś masę do dużej miski. Wymieszać z puree malinowym. Umieścić w łaźni lodowej, od czasu do czasu mieszając, przez 15 do 20 minut lub gdy masa zacznie gęstnieć.
Krok 5.
Ubij pozostałą śmietanę na sztywno. Połóż jedną trzecią bitej śmietany na białą czekoladowo-malinową mieszankę. Następnie delikatnie dodaj pozostałą bitą śmietanę.
Krok 6.
Podziel masę na 6 porcji szklanek. Schłodź w lodówce przez co najmniej 3 do 4 godzin lub do zastygnięcia.
Krok 7.
Udekoruj świeżymi malinami lub kawałkami czekolady.
Opinie
Napisz własną recenzję