Mus z mlecznej czekolady z dodatkiem mango i szczyptą chilli
Dekadencki, jedwabiście gładki mus z charakterystyczną nutą mlecznej czekolady Lindt, zrównoważony słodkim mango z egzotyczną szczyptą chilli. Idealna kompozycja smaku.

Łatwe
4 osób
Składniki
- 125 ml mleka 125 ml śmietany 25 g cukru trzcinowego 50 g żółtek jaj ( dwa średnie jaja) Szczypta soli
- 2 owoce mango Szczypta suszonych płatków chilli Wiórki mlecznej czekolady
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie musu
Przygotuj mus dzień przed podaniem. Aby uzyskać krem angielski połącz w rondelku mleko, śmietanę, sól i połowę porcji cukru. Doprowadź do wrzenia. Ubij delikatnie żółtka i dodaj resztę cukru. Do gotującej, kremowej mieszanki z mlekiem i śmietaną dodaj żółtka jaj mieszając trzepaczką. Podgrzewaj delikatnie, aż konsystencja stanie się bardziej gęsta (przy użyciu termometru sprawdź temperaturę, powinna wynosić 82°C). Przelej krem z rondelka do miski. Odmierz 250 g kremu angielskiego i umieść w czystym naczyniu. Dodaj posiekaną czekoladę i przy użyciu blendera połącz w jedwabiście gładką masę. Przygotuj kilka foremek z papieru do pieczenia i podziel krem. Pozostaw naczynie z kremem na noc w lodówce (dla lepszego efektu umieść w zamrażarce). Krok 2.
Idealne wykończenie
Na koniec usuń foremki i umieść mus na talerzu. Udekoruj deser cienkimi plastrami świeżego mango i posyp płatkami chilli i wiórkami czekolady.Krok 3.
Krok 4.
Do gotującej, kremowej mieszanki z mlekiem i śmietaną dodaj żółtka jaj mieszając trzepaczką.
Krok 5.
Podgrzewaj delikatnie, aż konsystencja stanie się bardziej gęsta (przy użyciu termometra temperatura powinna wynosić 82°C).
Krok 6.
Przelej krem z rondelka do miski.
Krok 7.
Odważ 250 g kremu angielskiego i umieść w czystym naczyniu.
Krok 8.
Dodaj posiekaną czekoladę i przy użyciu blendera połącz w jedwabiście gładką masę.
Krok 9.
Przygotuj kilka foremek z papieru do pieczenia i podziel krem.
Krok 10.
Pozostaw naczynie z kremem na noc (dla lepszego efektu umieść w zamrażarce).
Krok 11.
Na koniec usuń foremki i umieść mus na talerzu.
Krok 12.
Udekoruj deser cienkimi plastrami świeżego mango i posyp płatkami chilli i wiórkami czekolady.
Opinie
Napisz własną recenzję