FESTIWAL CZEKOLADY -30% na wszystko! Kod: FESTIWAL30 *Rabat nie łączy się z innymi promocjami
Aby skorzystać z promocji typu "2+1", "2+2", "3+1" itd należy dodać do koszyka ŁĄCZNĄ liczbę sztuk objętych promocją. Rabat na najtańszy produkt naliczy się w podsumowaniu koszyka automatycznie.
Jeśli temperatura przekracza 25°C, nie wysyłamy zamówień w piątki.
Każdy powinien mieć swój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe w swoim repertuarze na wyjątkowe okazje. To bogate ciasto jest idealnie wilgotne dzięki dodaniu maślanki i aksamitnie gorzkiej czekolady. Przygotuj je i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Zaszaleć z dekoracjami ciasta! Wykorzystaj delikatnie słodką czekoladę Lindt Excellence White Vanilla, aby stworzyć kontrastujące smaki lub ułóż świeże owoce na górze ciasta - maliny i pokrojone truskawki idealnie pasują i podkreślają bogaty smak ciasta.
Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 12,74 zł
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy z wyjmowanym dnem, o średnicy około 23 cm.
Krok 2.
Przesiej mąkę i kakao do miski, dodaj sodę oczyszczoną oraz sól i odłóż na bok.
Krok 3.
W misie ubijaj oba rodzaje cukru i masło na średnich obrotach, przez około minutę, do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji (możesz to zrobić ręcznie, lecz zajmie to nieco więcej czasu).
Krok 4.
Zmniejsz obroty i powoli wlewaj roztopioną czekoladę Lindt Excellence 90% Cocoa małym strumieniem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5.
Dodawaj pojedynczo jajka, mieszając do połączenia. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.
Krok 6.
Wsyp suche składniki do mieszanki z masłem w trzech partiach, na zmianę z maślanką (2 partie), dokładnie ubijając po każdym dodaniu.
Krok 7.
Podziel ciasto pomiędzy blaszki i wygładź wierzch.
Krok 8.
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 35–40 minut lub do czasu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
Krok 9.
Pozostaw w blaszkach przez 10 minut do ostygnięcia przed wyjęciem z form i przełożeniem na kratki do całkowitego ostudzenia.
Krok 10.
Przykrywaj blaszki folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez minimum 2 godziny.
Krok 11.
W międzyczasie przygotuj krem maślany. W misce ubijaj masło z cukrem pudrem przez około 1 minutę na średnich obrotach, do połączenia. Zmniejsz obroty i powoli wlewaj roztopioną czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa do połączenia składników. Dodaj wanilię, zwiększ obroty miksera i ubijaj przez około 5 minut do uzyskania puszystego i lekkiego kremu (możesz to zrobić ręcznie, lecz zajmie to dużo więcej czasu).
Krok 12.
Wyjmij 3 ciasta z lodówki i ułóż na desce. Przytnij (o ile jest to potrzebne), by były gładkie i płaskie.
Krok 13.
Umieść 1 blat ciasta na stolnicy i rozprowadź krem maślany. Dodaj kolejny blat ciasta. Powtarzaj rozprowadzanie kremu i układanie warstw przed pokryciem boków i wierzchu ciasta. Delikatnie poukładaj czekoladowe wiórki na środku ciasta i podawaj.