Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Najlepsze ciasto z gorzką czekoladą

Każdy powinien mieć swój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe w swoim repertuarze na wyjątkowe okazje. To bogate ciasto jest idealnie wilgotne dzięki dodaniu maślanki i aksamitnie gorzkiej czekolady. Przygotuj je i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Zaszaleć z dekoracjami ciasta! Wykorzystaj delikatnie słodką czekoladę Lindt Excellence White Vanilla, aby stworzyć kontrastujące smaki lub ułóż świeże owoce na górze ciasta - maliny i pokrojone truskawki idealnie pasują i podkreślają bogaty smak ciasta.

Średnie
10 - 12 osoby

Składniki

  • 250 g mąki
  • 25 g kakao w proszku
  • 1 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 g cukru brązowego
  • 100 g cukru
  • 175 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g roztopionej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 90% Cocoa, schłodzonej
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 350 ml maślanki
  • Do przygotowania kremu maślanego:
  • 450 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 185 g cukru pudru
  • 200 g roztopionej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa, schłodzonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Do dekoracji:
  • Czekoladowe wiórki

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 3 okrągłe formy z wyjmowanym dnem, o średnicy około 23 cm.

Krok 2.

Przesiej mąkę i kakao do miski, dodaj sodę oczyszczoną oraz sól i odłóż na bok.

Krok 3.

W misie ubijaj oba rodzaje cukru i masło na średnich obrotach, przez około minutę, do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji (możesz to zrobić ręcznie, lecz zajmie to nieco więcej czasu).

Krok 4.

Zmniejsz obroty i powoli wlewaj roztopioną czekoladę Lindt Excellence 90% Cocoa małym strumieniem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5.

Dodawaj pojedynczo jajka, mieszając do połączenia. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.

Krok 6.

Wsyp suche składniki do mieszanki z masłem w trzech partiach, na zmianę z maślanką (2 partie), dokładnie ubijając po każdym dodaniu.

Krok 7.

Podziel ciasto pomiędzy blaszki i wygładź wierzch.

Krok 8.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 35–40 minut lub do czasu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.

Krok 9.

Pozostaw w blaszkach przez 10 minut do ostygnięcia przed wyjęciem z form i przełożeniem na kratki do całkowitego ostudzenia.

Krok 10.

Przykrywaj blaszki folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez minimum 2 godziny.

Krok 11.

W międzyczasie przygotuj krem maślany. W misce ubijaj masło z cukrem pudrem przez około 1 minutę na średnich obrotach, do połączenia. Zmniejsz obroty i powoli wlewaj roztopioną czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa do połączenia składników. Dodaj wanilię, zwiększ obroty miksera i ubijaj przez około 5 minut do uzyskania puszystego i lekkiego kremu (możesz to zrobić ręcznie, lecz zajmie to dużo więcej czasu).

Krok 12.

Wyjmij 3 ciasta z lodówki i ułóż na desce. Przytnij (o ile jest to potrzebne), by były gładkie i płaskie.

Krok 13.

Umieść 1 blat ciasta na stolnicy i rozprowadź krem maślany. Dodaj kolejny blat ciasta. Powtarzaj rozprowadzanie kremu i układanie warstw przed pokryciem boków i wierzchu ciasta. Delikatnie poukładaj czekoladowe wiórki na środku ciasta i podawaj.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Najlepsze ciasto z gorzką czekoladą