Najlepsze czekoladowe brownie
Nasi Maître Chocolatiers stworzyli bogate, rozkoszne i bajecznie wilgotne arcydzieło – czekoladowe brownie z aksamitnej czekolady Lindt Excellence 70%. Przygotuj się na kawałek czekoladowego raju...
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Z tego przepisu powstanie intensywne brownie, kluczem do sukcesu jest nie przepieczenie, więc upewnij się, że wyjmiesz ciasto z piekarnika, gdy wciąż będzie drgać jego środek.

Łatwe
10 - 12 osoby
Składniki
- 200 g niesolonego masła
- 200 g drobno posiekanej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 275 cukru brązowego
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 90 g mąki
- 40 g kakao w proszku
- 35 g mielonych migdałów
- 75 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa
- 50 g posiekanej czekolady Lindt Excellence 65% Cocoa
- Do dekoracji:
- 100 g drobno posiekanej czekolady mlecznej Lindt Excellence Extra Creamy (opcjonalnie)
Instrukcje
Krok 1.
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 20 cm.
Krok 2.
2. Do żaroodpornej miski włóż pokrojone w kostkę masło i posiekaną czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa. Połóż miskę nad powoli gotującą się w rondelku wodą, upewniając się, że dno miski nie dotyka jej powierzchni (inaczej czekolada się przegrzeje). Rozpuść masło i czekoladę, często mieszając, aż staną się gładkie. Odłóż do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 3.
Ubij jajka, cukier i ekstrakt waniliowy na lekką i puszystą masę.
Krok 4.
Połącz rozpuszczoną czekoladę z mąką, kakao i mielonymi migdałami. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 5.
Wmieszaj posiekaną gorzką czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa, do równomiernego jej rozprowadzenia.
Krok 6.
Ostrożnie przełóż masę do przygotowanej formy. Posyp posiekaną czekoladą mleczną Lindt Excellence Extra Creamy. Piecz przez 30–35 minut, aż wierzch stanie się wypieczony, ale w samym środku ciasto wciąż będzie się delikatnie ruszać. Przed wyjęciem z formy, zostaw do ostygnięcia.
Krok 7.
(Opcjonalnie) Włóż czekoladę Lindt Excellence Extra Creamy do żaroodpornej miski i umieść miskę nad powoli gotującą się w rondelku wodą, upewniając się, że dno miski nie dotyka powierzchni (inaczej czekolada się przegrzeje). Mieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji. Delikatnie polej brownie i zostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.
Opinie
Napisz własną recenzję