Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Najlepsze czekoladowe brownie

Nasi Maître Chocolatiers stworzyli bogate, rozkoszne i bajecznie wilgotne arcydzieło – czekoladowe brownie z aksamitnej czekolady Lindt Excellence 70%. Przygotuj się na kawałek czekoladowego raju...

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Z tego przepisu powstanie intensywne brownie, kluczem do sukcesu jest nie przepieczenie, więc upewnij się, że wyjmiesz ciasto z piekarnika, gdy wciąż będzie drgać jego środek.

Łatwe
10 - 12 osoby

Składniki

  • 200 g niesolonego masła
  • 200 g drobno posiekanej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 275 cukru brązowego
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 90 g mąki
  • 40 g kakao w proszku
  • 35 g mielonych migdałów
  • 75 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa
  • 50 g posiekanej czekolady Lindt Excellence 65% Cocoa
  • Do dekoracji:
  • 100 g drobno posiekanej czekolady mlecznej Lindt Excellence Extra Creamy (opcjonalnie)

Instrukcje

Krok 1.

1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 20 cm.

Krok 2.

2. Do żaroodpornej miski włóż pokrojone w kostkę masło i posiekaną czekoladę gorzką Lindt Excellence 70% Cocoa. Połóż miskę nad powoli gotującą się w rondelku wodą, upewniając się, że dno miski nie dotyka jej powierzchni (inaczej czekolada się przegrzeje). Rozpuść masło i czekoladę, często mieszając, aż staną się gładkie. Odłóż do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 3.

Ubij jajka, cukier i ekstrakt waniliowy na lekką i puszystą masę.

Krok 4.

Połącz rozpuszczoną czekoladę z mąką, kakao i mielonymi migdałami. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Krok 5.

Wmieszaj posiekaną gorzką czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa, do równomiernego jej rozprowadzenia.

Krok 6.

Ostrożnie przełóż masę do przygotowanej formy. Posyp posiekaną czekoladą mleczną Lindt Excellence Extra Creamy. Piecz przez 30–35 minut, aż wierzch stanie się wypieczony, ale w samym środku ciasto wciąż będzie się delikatnie ruszać. Przed wyjęciem z formy, zostaw do ostygnięcia.

Krok 7.

(Opcjonalnie) Włóż czekoladę Lindt Excellence Extra Creamy do żaroodpornej miski i umieść miskę nad powoli gotującą się w rondelku wodą, upewniając się, że dno miski nie dotyka powierzchni (inaczej czekolada się przegrzeje). Mieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji. Delikatnie polej brownie i zostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Najlepsze czekoladowe brownie