Najlepsze czekoladowe trufle

Rozkoszuj się jedwabistymi, wspaniałymi truflami z wnętrzem z niesamowitego ganache. Mamy coś dla każdego - możesz użyć idealnie gładkiej czekolady mlecznej Lindt Excellence 65% Cocoa, delikatnie słodkiej białej czekolady Lindt Excellence White Vanilla lub bogatej i dekadenckiej czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cocoa.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Zaszalej z dekoracjami! Możesz udekorować orzechami (laskowymi lub pistacjami) lub czekoladowymi wiórkami, które wyglądają i smakują doskonale! Trufle są idealne jako własnoręcznie zrobione prezenty lub jako chwila luksusu dla siebie.

 

Około 12 kulek każdego rodzaju

Łatwe
10 - 12 osoby

Składniki

  • Do przygotowania trufli z mlecznej czekolady:
  • 150 g posiekanej czekolady Lindt Excellence 55% Cocoa
  • 60 ml śmietanki (min 30%)
  • 15 g miękkiego niesolonego masła
  • Do przygotowania trufli z gorzkiej czekolady:
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 60 ml śmietanki (min 30%)
  • 15 g miękkiego niesolonego masła
  • Do przygotowania trufli z białej czekolady:
  • 150 g posiekanej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
  • 60 ml śmietanki (min 30%)
  • 15 g miękkiego niesolonego masła
  • Do dekoracji:
  • Niesłodzone kakao w proszku
  • Nasiona sezamu
  • Wiórki kokosowe
  • Posiekane migdały
  • Maliny liofilizowane

Instrukcje

Krok 1.

Zacznij od trufli z mlecznej czekolady: przełóż posiekaną czekoladę mleczną do żaroodpornej miski i odłóż na bok.

Krok 2.

Przelej śmietankę do rondelka i dodaj masło. Delikatnie podgrzewaj do zagotowania. Zdejmij z palnika i przelej do posiekanej mlecznej czekolady.

Krok 3.

Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i gładkości.

Krok 4.

Poczekaj, aż czekolada całkowicie ostygnie. Przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 2 godziny lub do zastygnięcia ganache. Powtarzaj z gorzką i mleczną czekoladą.

Krok 5.

Aby uformować trufle, wyłóż blaszkę lub płaski talerz papierem do pieczenia i odłóż na bok. Używając małej gałkownicy do lodów lub łyżeczki, wykładaj porcje ganache. Ostrożnie tocz porcje dłońmi, aby otrzymać gładką truflę (możesz przepłukać dłonie zimną wodą i dobrze wysuszyć przed przygotowaniem trufli, ponieważ z powodu dużej zawartości tłuszczu szybko się topią). Umieść na papierze do pieczenia i powtarzaj z pozostałym ganache.

Krok 6.

Wyłóż talerze papierem do pieczenia i posyp wybranymi dekoracjami, nasi Maître Chocolatiers polecają przesiać kakao w proszku, rozsypać nasiona sezamu, wiórki kokosowe, chrupiące posiekane migdały lub owocowe liofilizowane maliny.

Krok 7.

Obtocz trufle w dodatkach do ich całkowitego pokrycia. Przełóż na wyłożony papierem talerz i powtarzaj z pozostałymi truflami.

Krok 8.

Przykryj i schładzaj (można przechowywać w lodówce do 3 dni).

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Najlepsze czekoladowe trufle