Naleśniki z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Wznieś naleśniki na wyższy poziom dzięki niesamowitemu sosowi, w którym wykorzystuje się wspaniałą gorzką czekoladę Lindt Excellence Orange Intense – dekadencką tabliczkę z orzeźwiającą pomarańczą. Przepis idealny na śniadanie.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Poznaj gamę czekolady Lindt Excellence i odkryj wiele bajecznie owocowych kombinacji: pyszną Lindt Excellence Pear Intense ze świeżymi gruszkami lub tropikalną Lindt Excellence Coconut Intense z wiórkami kokosowymi.
Łatwe
4 - 6 osoby
Składniki
- Do przygotowania sosu pomarańczowego:
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence Orange Intense
- 125 ml śmietanki (min 30%)
- Syrop klonowy, do smaku
- Do przygotowania naleśników:
- 284 ml maślanki
- 100 ml mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 35 g brązowego cukru
- 50 g roztopionego masła
- olej słonecznikowy do smażenia
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie sosu pomarańczowego:
Przełóż czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok. Przelej śmietankę do rondelka na małym ogniu i powoli doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika, polej odłożoną wcześniej czekoladę, ciągle mieszając, do utrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Dosłodź do smaku syropem klonowym. Przelej do dzbanka i odstaw sos na bok.
Krok 2.
Ubij maślankę, mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło w małym dzbanku i odstaw naczynie.
Opinie
Napisz własną recenzję