Naleśniki z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Wznieś naleśniki na wyższy poziom dzięki niesamowitemu sosowi, w którym wykorzystuje się wspaniałą gorzką czekoladę Lindt Excellence Orange Intense – dekadencką tabliczkę z orzeźwiającą pomarańczą. Przepis idealny na śniadanie.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Poznaj gamę czekolady Lindt Excellence i odkryj wiele bajecznie owocowych kombinacji: pyszną Lindt Excellence Pear Intense ze świeżymi gruszkami lub tropikalną Lindt Excellence Coconut Intense z wiórkami kokosowymi.

Łatwe
4 - 6 osoby

Składniki

  • Do przygotowania sosu pomarańczowego:
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence Orange Intense
  • 125 ml śmietanki (min 30%)
  • Syrop klonowy, do smaku
  • Do przygotowania naleśników:
  • 284 ml maślanki
  • 100 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 35 g brązowego cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • olej słonecznikowy do smażenia

Instrukcje

Krok 1.

Przygotowanie sosu pomarańczowego: Przełóż czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok. Przelej śmietankę do rondelka na małym ogniu i powoli doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika, polej odłożoną wcześniej czekoladę, ciągle mieszając, do utrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Dosłodź do smaku syropem klonowym. Przelej do dzbanka i odstaw sos na bok.

Krok 2.

Ubij maślankę, mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło w małym dzbanku i odstaw naczynie.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Naleśniki z sosem czekoladowo-pomarańczowym