Pavlova z czekoladą, figami i pistacjami
To wspaniały, lekki deser z delikatną bezą, z nadzieniem z gorzkiej czekolady, udekorowany soczystymi figami.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Jeśli wolisz, zamień pokrojone figi na sezonowe jagody.

Średnie
10 - 12 osoby
Składniki
- 5 białek z dużych jaj
- szczypta soli
- 275 g cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 100 g łuskanych pistacji, grubo posiekanych
- Do polewy z gorzkiej czekolady:
- 250 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 1 łyżka miodu
- 200 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, drobno posiekanej
- Do bitej śmietany:
- 350 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 150 ml śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
- Do dekoracji:
- 10 świeżych fig, przeciętych wzdłuż
- 6-8 pralin czekoladowych LINDOR Milk
- łuskane pistacje, grubo posiekane
Instrukcje
Krok 1.
Nagrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia. Za pomocą ołówka narysuj dwa okręgi o średnicy 20 cm na papierze na każdej blasze.
Krok 2.
Za pomocą miksera ubijaj białka i sól przez około 1 minutę, aż utworzą się miękkie szczyty. Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 5 minut lub do całkowitego połączenia się z cukrem.
Krok 3.
Dodaj ekstrakt waniliowy oraz ocet i ubijaj jeszcze przez minutę. Dodaj ¾ pistacji i delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki, uważając, aby utrzymać jak najwięcej powietrza.
Krok 4.
Podziel mieszankę równo między 4 kółka i rozprowadź do wypełnienia za pomocą tylnej części szpatułki. Każdy posyp łyżką pozostałych pistacji.
Krok 5.
Wstaw do piekarnika, obniż temperaturę do 100°C i piecz przez 1 godzinę. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w piekarniku do ostygnięcia do temperatury pokojowej przez co najmniej 30 minut - lub na noc.
Krok 6.
Teraz możesz przygotować czekoladową polewę. Wlej śmietanę do małego rondelka, dodaj syrop i powoli gotuj na wolnym ogniu, często mieszając. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka i rozpuszczona. Zdejmij z ognia, wlej do miski i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 7.
W osobnej misce ubij śmietanę i kwaśną śmietanę (lub jogurt grecki), aż utworzą się sztywne szczyty.
Krok 8.
Połóż jedną bezę na płaskim talerzu, posmaruj bitą śmietaną (śmietanę musisz podzielić na 3 części), skrop czekoladową polewą (a polewę podziel na 4 części). Połóż na wierzch drugą warstwą bezy, bitą śmietanę i nadzienie. Następnie przełóż kolejną warstwą. Na wierzch połóż ostatnią warstwę bezy; skrop pozostałym nadzieniem, a na wierzchu ułóż figi, trufle i pistacje.
Krok 9.
Podaj natychmiast lub luźno przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce do 3 godzin.
Opinie
Napisz własną recenzję