Pavlova z czekoladą, figami i pistacjami

To wspaniały, lekki deser z delikatną bezą, z nadzieniem z gorzkiej czekolady, udekorowany soczystymi figami.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Jeśli wolisz, zamień pokrojone figi na sezonowe jagody.

Średnie
10 - 12 osoby

Składniki

  • 5 białek z dużych jaj
  • szczypta soli
  • 275 g cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 100 g łuskanych pistacji, grubo posiekanych
  • Do polewy z gorzkiej czekolady:
  • 250 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, drobno posiekanej
  • Do bitej śmietany:
  • 350 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 150 ml śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
  • Do dekoracji:
  • 10 świeżych fig, przeciętych wzdłuż
  • 6-8 pralin czekoladowych LINDOR Milk
  • łuskane pistacje, grubo posiekane

Instrukcje

Krok 1.

Nagrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia. Za pomocą ołówka narysuj dwa okręgi o średnicy 20 cm na papierze na każdej blasze.

Krok 2.

Za pomocą miksera ubijaj białka i sól przez około 1 minutę, aż utworzą się miękkie szczyty. Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 5 minut lub do całkowitego połączenia się z cukrem.

Krok 3.

Dodaj ekstrakt waniliowy oraz ocet i ubijaj jeszcze przez minutę. Dodaj ¾ pistacji i delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki, uważając, aby utrzymać jak najwięcej powietrza.

Krok 4.

Podziel mieszankę równo między 4 kółka i rozprowadź do wypełnienia za pomocą tylnej części szpatułki. Każdy posyp łyżką pozostałych pistacji.

Krok 5.

Wstaw do piekarnika, obniż temperaturę do 100°C i piecz przez 1 godzinę. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w piekarniku do ostygnięcia do temperatury pokojowej przez co najmniej 30 minut - lub na noc.

Krok 6.

Teraz możesz przygotować czekoladową polewę. Wlej śmietanę do małego rondelka, dodaj syrop i powoli gotuj na wolnym ogniu, często mieszając. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka i rozpuszczona. Zdejmij z ognia, wlej do miski i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Krok 7.

W osobnej misce ubij śmietanę i kwaśną śmietanę (lub jogurt grecki), aż utworzą się sztywne szczyty.

Krok 8.

Połóż jedną bezę na płaskim talerzu, posmaruj bitą śmietaną (śmietanę musisz podzielić na 3 części), skrop czekoladową polewą (a polewę podziel na 4 części). Połóż na wierzch drugą warstwą bezy, bitą śmietanę i nadzienie. Następnie przełóż kolejną warstwą. Na wierzch połóż ostatnią warstwę bezy; skrop pozostałym nadzieniem, a na wierzchu ułóż figi, trufle i pistacje.

Krok 9.

Podaj natychmiast lub luźno przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce do 3 godzin.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Pavlova z czekoladą, figami i pistacjami