Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Podwójnie czekoladowo-malinowy deser lodowy z brownie

Idealny deser! Użyjesz w nim niesamowicie owocowej i przepysznie dekadenckiej czekolady Excellence Raspberry Intense oraz słodkiej i kremowej czekolady białej Excellence White Vanilla.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Zamiast polewy czekoladowej można po prostu umieścić na wierzchu kostkę czekolady Excellence Vanilla lub zetrzeć ją na delikatne wiórki.

Łatwe
6 osób

Składniki

  • Do przygotowania czekoladowych kawałków:
  • 100 g drobno posiekanej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
  • Kilka kropli różowego barwnika spożywczego w żelu
  • Do przygotowania deseru lodowego:
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence Raspberry Intense
  • 600 g brownie (możesz przygotować go na podstawie naszego przepisu link)
  • 12 gałek lodów waniliowych
  • 250 g malin

Instrukcje

Krok 1.

Aby przygotować czekoladowe kawałki, włóż białą czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego na rondlu z gotującą się na małym ogniu wodą i poczekaj, aż czekolada rozpuści się i stanie się gładka.

Krok 2.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Używając szpachelki, rozprowadź rozpuszczoną czekoladę na środek papieru na długość około 38 cm, pozostawiając 2,5cm brzeg.

Krok 3.

Dodaj kropki różowego barwnika w żelu w losowych miejscach i przemieszaj je patyczkiem, by stworzyć marmurkowy efekt. Schładzaj w lodówce przez 2–3 godziny lub do czasu, aż czekolada całkowicie stwardnieje.

Krok 4.

Połam czekoladę wałkiem na kawałki. Przełóż czekoladowe kawałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schładzaj do czasu wykorzystania.

Krok 5.

Włóż gorzką czekoladę malinową do naczynia żaroodpornego ustawionego na rondlu z gotującą się na małym ogniu wodą i poczekaj, aż czekolada rozpuści się i stanie się gładka. Zdejmij z palnika i przelej do dzbanka.

Krok 6.

Przygotuj 6 wysokich szklanek lub miseczek do deserów. Podaj kilka kawałków brownie na dno każdej szklanki. Dołóż maliny i wykończ dwiema gałkami lodów waniliowych. Dołóż brownie i maliny jeszcze raz.

Krok 7.

Polej rozpuszczoną czekoladą Excellence Raspberry Intense i udekoruj kawałkiem marmurkowej białej czekolady. Podawaj od razu.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Podwójnie czekoladowo-malinowy deser lodowy z brownie