Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Pomarańczowy sernik czekoladowy

Wyjątkowo kremowy sernik przygotowywany na parze.

Dla ambitnych
12 osób

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. (250 g) wafli waniliowych (np. andrutów), zmielonych 150 g rozpuszczonego masła
  • 575 g białego sera 1/4 szkl. (60 g) kwaśnej śmietany 2 tabliczki czekolady Lindt Excellence Orange Intense pokruszonej na kawałki 2/3 szkl. (130 g) cukru 1/3 szkl. + 1 łyżeczka (100 ml) soku pomarańczowego 4 jajka

Instrukcje

Krok 1.

Przygotowanie spodu:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C. Nasmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 25 cm. Zmiksuj wafle waniliowe i dodaj rozpuszczone masło tak, aby mieszanka dobrze się związała. Rozsmaruj mieszankę na dnie tortownicy i wygładź łyżką. Spód tortownicy owij folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej – dzięki temu woda nie przedostanie się do środka.

Krok 2.

Przygotowanie nadzienia:
Ubij ser mikserem do gładkiej masy. Następnie dodaj śmietanę oraz cukier. Zmiksuj dokładnie. Do rondla wlej sok pomarańczowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady, potem zdejmij z ognia i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej mieszankę do sera i dobrze wymieszaj. Starannie mieszając, dodawaj jajka.

Krok 3.

Pieczenie:
Włóż mieszankę serową do przygotowanej tortownicy i wstaw ją do miski żaroodpornej, wystarczająco głębokiej, aby wypełnić ją wodą na wysokość 2,5 cm. Włóż ciasto do piekarnika i wlej gorącą wodę do miski. Piecz przez ok. 45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zastyga na brzegach, środek powinien pozostać bardziej miękki. Ostudź w tortownicy.

Krok 4.

250 g zmiksowanych wafli waniliowych (np. andrutów) 150 g rozpuszczonego masła 575 g białego sera 60 g kwaśnej śmietany 200 g czekolady Lindt Excellence Orange Intense pokruszonej na kawałki 130 g cukru 100 ml soku pomarańczowego 4 jajka

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Pomarańczowy sernik czekoladowy