Pomarańczowy sernik czekoladowy
Wyjątkowo kremowy sernik przygotowywany na parze.
Dla ambitnych
12 osób
Składniki
- 1 i 1/3 szkl. (250 g) wafli waniliowych (np. andrutów), zmielonych 150 g rozpuszczonego masła
- 575 g białego sera 1/4 szkl. (60 g) kwaśnej śmietany 2 tabliczki czekolady Lindt Excellence Orange Intense pokruszonej na kawałki 2/3 szkl. (130 g) cukru 1/3 szkl. + 1 łyżeczka (100 ml) soku pomarańczowego 4 jajka
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie spodu:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C. Nasmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 25 cm. Zmiksuj wafle waniliowe i dodaj rozpuszczone masło tak, aby mieszanka dobrze się związała. Rozsmaruj mieszankę na dnie tortownicy i wygładź łyżką. Spód tortownicy owij folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej – dzięki temu woda nie przedostanie się do środka.Krok 2.
Przygotowanie nadzienia:
Ubij ser mikserem do gładkiej masy. Następnie dodaj śmietanę oraz cukier. Zmiksuj dokładnie. Do rondla wlej sok pomarańczowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady, potem zdejmij z ognia i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej mieszankę do sera i dobrze wymieszaj. Starannie mieszając, dodawaj jajka.Krok 3.
Pieczenie:
Włóż mieszankę serową do przygotowanej tortownicy i wstaw ją do miski żaroodpornej, wystarczająco głębokiej, aby wypełnić ją wodą na wysokość 2,5 cm. Włóż ciasto do piekarnika i wlej gorącą wodę do miski. Piecz przez ok. 45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zastyga na brzegach, środek powinien pozostać bardziej miękki. Ostudź w tortownicy.Krok 4.
250 g zmiksowanych wafli waniliowych (np. andrutów) 150 g rozpuszczonego masła 575 g białego sera 60 g kwaśnej śmietany 200 g czekolady Lindt Excellence Orange Intense pokruszonej na kawałki 130 g cukru 100 ml soku pomarańczowego 4 jajka
Opinie
Napisz własną recenzję