Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Popcorn z czekoladą i masłem orzechowym

Popcorn to najlepsza przekąska na filmowy seans! Dodaliśmy własną, luksusową wariację Lindt do tej przekąski, łącząc ją z masłem orzechowym i gorzką czekoladą Lindt Excellence Sea Salt. To też idealna przekąska na imprezę!

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Mamy całą gamę tabliczek Lindt Excellence, które idealnie pasują do pokrycia maślanego popcornu, zobacz wszystkie tabliczki na naszej stronie internetowej i zaszalej ze swoimi ulubionymi smakami.

Łatwe
8 - 10 osoby

Składniki

  • 90 g ziaren kukurydzy
  • 3 łyżki oleju
  • 65 g orzechów ziemnych, grubo posiekanych
  • 225 g masła
  • 125 ml syropu klonowego
  • 125 g gładkiego masła orzechowego
  • 400 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence Sea Salt

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 120°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Odstaw na bok.

Krok 2.

Zacznij od zrobienia popcornu. Włóż ziarna kukurydzy do średniego rondla (z dobrze pasującą pokrywką) i dodaj olej roślinny. Dobrze wymieszaj. Przykryj pokrywką i podgrzewaj na średnim ogniu, aż usłyszysz pierwsze strzelanie, następnie zmniejsz temperaturę. Gdy usłyszysz, że wiele ziaren kukurydzy strzela, poruszaj rondlem (używając rękawic kuchennych, ponieważ rondel będzie gorący), aby wymieszać ziarna w środku. Kontynuuj częste mieszanie, aż strzelanie zacznie zanikać. Wyłącz ogień i zostaw naczynie na 5 minut. Przełóż do dużej żaroodpornej miski, dodaj orzechy ziemne i wymieszaj. Odstaw na bok.

Krok 3.

Wytrzyj rondel, który był wykorzystany do zrobienia popcornu. Dodaj masło, brązowy cukier, syrop klonowy i masło orzechowe. Dobrze zamieszaj.

Krok 4.

Podgrzewaj na średnim ogniu aż do zagotowania, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.

Krok 5.

Po 7 minutach zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj sodę oczyszczoną, wanilię i sól (upewnij się, że na karmelu pojawią się bąbelki). Wlej karmel do popcornu z orzeszkami i zamieszaj do całkowitego pokrycia popcornu przez karmel. Przełóż do przygotowanej blachy i rozprowadź do uzyskania równej warstwy.

Krok 6.

Piecz przez około 45 minut, mieszając co 15 minut, aby odwrócić i oddzielić kukurydzę. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 7.

W międzyczasie włóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i i rozpuść w kąpieli wodnej. Możesz też zrobić to w mikrofali, włączając ją na 15-sekundowe etapy, mieszając pomiędzy każdym.

Krok 8.

Gdy popcorn ostygnie, polej go rozpuszczoną czekoladą. Zostaw na około 1 godzinę do ostygnięcia przed przełożeniem do misek i podaniem.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Popcorn z czekoladą i masłem orzechowym