Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Pudding czekoladowo-pomarańczowy

Bogaty pudding czekoladowy z orzeźwiającą pomarańczą i kremowym sosem - deser, któremu nie da się powiedzieć „nie”, tym bardziej podając go z lodami waniliowymi.

Wskazówka Maître Chocolatier:

Dla zwiększenia pomarańczowego smaku posiekaj 60 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence Orange Intense zamiast Lindt Excellence 70% Cocoa i wmieszaj do ciasta przed pieczeniem.

Łatwe
6 - 8 osoby

Składniki

  • 75 g roztopionego niesolonego masła
  • 45 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • 190 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 90 ml śmietanki (min 30%)
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 160 g roztopionej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • Do podania:
  • Roztopiona gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa
  • Plasterki świeżej pomarańczy
  • Gałki lodów waniliowych dobrej jakości

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Delikatnie natłuść duże naczynie żaroodporne i włóż je do głębokiej brytfanny.

Krok 2.

W dużej misce wymieszaj masło, mąkę, 130 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, skórkę pomarańczową, śmietankę, cukier i żółtka do połączenia składników.

Krok 3.

W osobnej misce połącz ze sobą rozpuszczoną czekoladę z pozostałym sokiem pomarańczowym do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji.

Krok 4.

Dodaj rozpuszczoną czekoladę do ciasta i mieszaj do połączenia składników.

Krok 5.

W osobnej misce ubij białka na sztywno. Delikatnie wmieszaj do ciasta.

Krok 6.

Wmieszaj posiekaną gorzką czekoladę, aż będzie równomiernie rozprowadzona w cieście.

Krok 7.

Przełóż ciasto do przygotowanego naczynia i włóż brytfannę do piekarnika. Wypełnij brytfannę gorącą wodą do połowy wysokości naczynia.

Krok 8.

Piecz przez około 15–18 minut, aż wierzch się wypiecze. Wyjmij z kąpieli wodnej i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia.

Krok 9.

Podawaj deser ciepły z odrobiną rozpuszczonej czekolady, plastrami pomarańczy oraz gałką lodów waniliowych.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Pudding czekoladowo-pomarańczowy