Pudding czekoladowo-pomarańczowy
Bogaty pudding czekoladowy z orzeźwiającą pomarańczą i kremowym sosem - deser, któremu nie da się powiedzieć „nie”, tym bardziej podając go z lodami waniliowymi.
Wskazówka Maître Chocolatier:
Dla zwiększenia pomarańczowego smaku posiekaj 60 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence Orange Intense zamiast Lindt Excellence 70% Cocoa i wmieszaj do ciasta przed pieczeniem.

Łatwe
6 - 8 osoby
Składniki
- 75 g roztopionego niesolonego masła
- 45 g mąki z proszkiem do pieczenia
- 190 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- Skórka z 1 pomarańczy
- 90 ml śmietanki (min 30%)
- 80 g drobnego cukru
- 2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
- 160 g roztopionej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- Do podania:
- Roztopiona gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa
- Plasterki świeżej pomarańczy
- Gałki lodów waniliowych dobrej jakości
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 10,80 zł Normalna cena 14,40 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 8,64 zł
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Delikatnie natłuść duże naczynie żaroodporne i włóż je do głębokiej brytfanny.
Krok 2.
W dużej misce wymieszaj masło, mąkę, 130 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, skórkę pomarańczową, śmietankę, cukier i żółtka do połączenia składników.
Krok 3.
W osobnej misce połącz ze sobą rozpuszczoną czekoladę z pozostałym sokiem pomarańczowym do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji.
Krok 4.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę do ciasta i mieszaj do połączenia składników.
Krok 5.
W osobnej misce ubij białka na sztywno. Delikatnie wmieszaj do ciasta.
Krok 6.
Wmieszaj posiekaną gorzką czekoladę, aż będzie równomiernie rozprowadzona w cieście.
Krok 7.
Przełóż ciasto do przygotowanego naczynia i włóż brytfannę do piekarnika. Wypełnij brytfannę gorącą wodą do połowy wysokości naczynia.
Krok 8.
Piecz przez około 15–18 minut, aż wierzch się wypiecze. Wyjmij z kąpieli wodnej i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia.
Krok 9.
Podawaj deser ciepły z odrobiną rozpuszczonej czekolady, plastrami pomarańczy oraz gałką lodów waniliowych.
Opinie
Napisz własną recenzję