Rolada Yule log z białą czekoladą i żurawiną

To bajecznie świąteczny przepis, idealnie łączący słodko-kremową białą czekoladę z żurawiną.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Możesz również ozdobić deser pralinami z białej czekolady LINDOR White.  

Średnie
10 - 12 osoby

Składniki

  • Na sos żurawinowy:
  • 150 g świeżej lub mrożonej (nie rozmrożonej) żurawiny
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • 70 g cukru lub do smaku
  • Na ciasto:
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 155 g cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder, do posypania
  • Do bitej śmietany:
  • 375 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 150 g białej czekolady Lindt EXCELLENCE White Vanilla
  • Do dekoracji:
  • mrożona żurawina

Instrukcje

Krok 1.

Zacznij od przygotowania sosu żurawinowego. Wrzuć żurawinę, sok pomarańczowy i cukier do małego rondla i powoli zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 8-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje i będzie miała konsystencję dżemu. Sprawdź słodkość i w razie potrzeby dodaj trochę więcej cukru. Przełóż do małej miski i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Krok 2.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia blachę o wymiarach około 38 × 25 cm.

Krok 3.

Za pomocą miksera ubijaj jajka na dużej prędkości przez 5 minut. Zatem stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając. W małym dzbanku wymieszaj olej, mleko i wanilię. Do jajek z cukrem wlej mieszankę olejową i ubijaj jeszcze przez kilka sekund.

Krok 4.

Następnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszaj szpatułką aż do połączenia.

Krok 5.

Wlej ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź równą warstwą, delikatnie stukając w blat roboczy, aby wyrównać. Piecz przez 12 - 14 minut.

Krok 6.

Posyp papier do pieczenia cukrem pudrem, a ciasto wyłóż na wierzch. Usuń papier użyty do wyłożenia formy i posyp ciasto pozostałą ilością cukru pudru. Zaczynając od krótszego końca, zwiń ciasto (używając arkusza do pieczenia pod spodem) w luźną kłodę. Przełóż na ruszt i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 7.

W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż utworzą się miękkie szczyty. Przykryj i wstaw do lodówki na około 15 minut.

Krok 8.

Za pomocą obieraczki utwórz wiórki z białej czekolady Lindt EXCELLENCE White Vanilla i umieść je na talerzu.

Krok 9.

Ostrożnie rozwiń ciasto. Posmaruj bitą śmietaną, pozostawiając na każdym końcu 6-centymetrową obwódkę. Ułóż mieszankę żurawiny na śmietanie i posyp ⅔ wiórków białej czekolady. Zaczynając od krótkiego końca, zwiń roladę. Jeśli chcesz, przytnij krawędzie.

Krok 10.

Połóż szwem do dołu na płaskim talerzu do serwowania i oblej pozostałą bitą śmietaną i nożem stwórz wypukłości wyglądające jak kłoda drewna. Posyp pozostałą czekoladą i lukrowaną żurawiną. Podawaj od razu lub przykryj i trzymaj w lodówce do 2 dni.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Rolada Yule log z białą czekoladą i żurawiną