Sernik z czekoladą i pomarańczą

Delikatnie gorzka czekolada Lindt Excellence Orange Intense z kawałkami pomarańczy i prażonymi migdałami tworzy cudownie bogate i smaczne nadzienie. Podawaj „au naturel” lub zwieńcz plastrami kandyzowanej pomarańczy i wiórkami gorzkiej czekolady.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Nie pomijaj kąpieli wodnej – tworzy ona niesamowitą konsystencję, która jest kluczowa dla sernika.

Średnie
10 - 12 osoby

Składniki

  • 250 g ciasteczek maślanych
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 135 g roztopionego masła
  • 625 serka kremowego typu Philadelphia
  • 135 g cukru pudru
  • 55 g śmietany
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence Orange Intense
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • 4 duże jajka
  • Do dekoracji:
  • Plastry kandyzowanej pomarańczy
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 120°C. Natłuść okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm i owiń ją dwiema warstwami folii. Umieść w dużej brytfannie i odłóż na bok.

Krok 2.

Zmiksuj ciastka, ekstrakt waniliowy i stopione masło do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku.

Krok 3.

Przełóż do przygotowanej blaszki i rozprowadź do uzyskania równej i płaskiej warstwy.

Krok 4.

Aby przygotować nadzienie, wymieszaj ser z cukrem, dodaj śmietanę i mieszaj do połączenia (najlepiej mieszaj ręcznie).

Krok 5.

Przełóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok.

Krok 6.

Zagotuj sok pomarańczowy w małym rondelku. Zdejmij z palnika i wlej do posiekanej czekolady. Wymieszaj do rozpuszczenia i gładkości.

Krok 7.

Dodaj mieszankę czekoladowo-pomarańczową do kremowego serka i mieszaj do połączenia.

Krok 8.

Dodawaj pojedynczo jajka, mieszając do połączenia – otrzymasz gładką i kremową mieszankę.

Krok 9.

Przełóż masę serową na spód z ciasteczek, wyrównując wierzch.

Krok 10.

Przenieś brytfannę do piekarnika i wlej do niej gorącą wodę do wysokości połowy okrągłej blaszki (owinięcie blaszki folią zapobiegnie dostaniu się wody do środka w przypadku pieczenia w kąpieli wodnej).

Krok 11.

Piecz przez około 45 minut lub do czasu, gdy brzegi ciasta będą dobrze wypieczone, a środek wciąż lekko miękki.

Krok 12.

Wyjmij z kąpieli wodnej, przesuń płaskim nożem wzdłuż brzegów tortownicy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 13.

Wyjmij z blaszki i ułóż na płaskim talerzu. Udekoruj deser plastrami kandyzowanej pomarańczy, polej sokiem pomarańczowym i podawaj.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Sernik z czekoladą i pomarańczą