Sos czekoladowo-krówkowy

Z poniższego przepisu powstanie 250 ml sosu

Idealny sos czekoladowy przygotujesz dzięki cudownie czekoladowemu przepisowi, w którym wykorzystasz naszą gorzką czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa. Spróbuj polać nim lody lub gofry.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

W wersji dla dorosłych, dodaj odrobinę rumu, brandy lub whisky zamiast ekstraktu waniliowego.

 

Z poniższego przepisu powstanie 250 ml sosu

Łatwe
4 - 5 osoby

Instrukcje

Krok 1.

Przełóż posiekaną czekoladę do rondla z syropem klonowym, mlekiem i śmietanką.

Krok 2.

Podgrzewaj delikatnie, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Uważaj, żeby mieszanki nie przegrzać.

Krok 3.

Zdejmij z palnika i stopniowo wmieszaj masło. Dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego dla smaku.

Krok 4.

Przelej do dzbanka. Podawaj z lodami lub swoim ulubionym deserem (sos może być przechowywany w lodówce do 5 dni).

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Sos czekoladowo-krówkowy