Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą

Te pyszne ciasteczka - wypełnione posiekanymi cukierkami i pralinami LINDOR z białej czekolady - są idealne na świąteczne spotkania (lub żeby zostawić je Mikołajowi!).

Wskazówka od Maître Chocolatier

Ekstrakt z mięty pieprzowej dodaje orzeźwiający miętowy smak (jeśli nie lubisz, zawsze można go pominąć). Jeśli nie możesz znaleźć naszych pralin LINDOR White (są one dostępne w naszym sklepie internetowym), możesz zamiast tego użyć 75 g naszej białej czekolady EXCELLENCE White Vanilla.

Średnie
18 osób

Składniki

  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru
  • 1 duże jajko
  • kilka kropel ekstraktu z mięty pieprzowej
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • około 5 małych cukierkowych lasek
  • 7 pralin LINDOR White, rozpakowanych

Instrukcje

Krok 1.

Połącz mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i odstaw na bok.

Krok 2.

Ubijaj masło i cukier w mikserze elektrycznym przez około 2 minuty lub do uzyskania bladej i puszystej masy. Dodaj jajko, a następnie miętę (jeśli używasz) i ekstrakt waniliowy, ponownie ubij. Dodaj mąkę i ubijaj na niskich obrotach, aż się połączy.

Krok 3.

W międzyczasie zmiażdż laski cukierków w blenderze (lub za pomocą młotka), aż uzyskasz bardzo drobne kawałki. Przesyp do miski.

Krok 4.

Pokrój praliny z białej czekolady LINDOR White na małe kawałki i dodaj do pokruszonej laski cukrowej. Delikatnie wymieszaj łyżką i dodaj do ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i studź przez noc.

Krok 5.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.

Krok 6.

Ciasto podziel na około 18 części i rozwałkuj na gładkie kulki. Ułóż w odstępach (co najmniej 4 cm) na przygotowanych blachach do pieczenia. Piecz przez około 12 - 14 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się zarumieniać, obracając blachy w połowie, aby zapewnić równomierne pieczenie.

Krok 7.

Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut na blachach do pieczenia, a następnie za pomocą szpatułki przenieś na ruszty, aby całkowicie ostygły.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą