Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą
Te pyszne ciasteczka - wypełnione posiekanymi cukierkami i pralinami LINDOR z białej czekolady - są idealne na świąteczne spotkania (lub żeby zostawić je Mikołajowi!).
Wskazówka od Maître Chocolatier
Ekstrakt z mięty pieprzowej dodaje orzeźwiający miętowy smak (jeśli nie lubisz, zawsze można go pominąć). Jeśli nie możesz znaleźć naszych pralin LINDOR White (są one dostępne w naszym sklepie internetowym), możesz zamiast tego użyć 75 g naszej białej czekolady EXCELLENCE White Vanilla.
Średnie
18 osób
Składniki
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru
- 1 duże jajko
- kilka kropel ekstraktu z mięty pieprzowej
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- około 5 małych cukierkowych lasek
- 7 pralin LINDOR White, rozpakowanych
Instrukcje
Krok 1.
Połącz mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i odstaw na bok.
Krok 2.
Ubijaj masło i cukier w mikserze elektrycznym przez około 2 minuty lub do uzyskania bladej i puszystej masy. Dodaj jajko, a następnie miętę (jeśli używasz) i ekstrakt waniliowy, ponownie ubij. Dodaj mąkę i ubijaj na niskich obrotach, aż się połączy.
Krok 3.
W międzyczasie zmiażdż laski cukierków w blenderze (lub za pomocą młotka), aż uzyskasz bardzo drobne kawałki. Przesyp do miski.
Krok 4.
Pokrój praliny z białej czekolady LINDOR White na małe kawałki i dodaj do pokruszonej laski cukrowej. Delikatnie wymieszaj łyżką i dodaj do ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i studź przez noc.
Krok 5.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.
Krok 6.
Ciasto podziel na około 18 części i rozwałkuj na gładkie kulki. Ułóż w odstępach (co najmniej 4 cm) na przygotowanych blachach do pieczenia. Piecz przez około 12 - 14 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się zarumieniać, obracając blachy w połowie, aby zapewnić równomierne pieczenie.
Krok 7.
Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut na blachach do pieczenia, a następnie za pomocą szpatułki przenieś na ruszty, aby całkowicie ostygły.
Opinie
Napisz własną recenzję