Świąteczne ciasteczka z podwójną czekoladą i chrupiącymi orzechami

Te pyszne ciastka czekoladowe z kremową rozpuszczoną czekoladą i chrupiącymi karmelizowanymi orzechami są idealne na przedświąteczne spotkania.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Możesz wykazać się kreatywnością za pomocą foremek do ciastek i tworzyć inne świąteczne kształty, takie jak gwiazdy i anioły.

 

Przepis na 25-30 ciastek

Średnie
12 - 14 osoby

Składniki

  • 250 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 150 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 400 g mąki plus dodatkowo do posypania
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • 200 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta cynamonu
  • 150 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
  • jadalne płatki złota, opcjonalnie

Instrukcje

Krok 1.

Dobrze wymieszaj masło, cukier, jajko, mąkę, kakao w proszku i szczyptę soli, aż uzyskasz gładkie ciasto (możesz użyć miksera). Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 2.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.

Krok 3.

Z grubsza posiekaj orzeszki ziemne i przełóż do żaroodpornej miski. Wlej miód do rondla z wodą i cynamonem. Zagotuj. Zdejmij z ognia i polej posiekane orzeszki ziemne. Wymieszaj.

Krok 4.

Wyłóż orzechy na przygotowaną blachę do pieczenia i rozprowadź równomierną warstwą. Piecz w piekarniku około 8-10 minut, aż się skarmelizują i zarumienią. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 5.

Lekko posyp mąką blat przed rozwałkowaniem ciasta na grubość około 5 mm. Wytnij ciasteczka za pomocą formy w kształcie choinki i przełóż na przygotowane blachy do pieczenia, pozostawiając kilka cm między nimi.

Krok 6.

Piecz około 12 minut. Pozostaw na 5 minut do ostygnięcia, a następnie ostrożnie przenieś je szpatułką na ruszt i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 7.

W międzyczasie włóż pokrojoną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na garnku z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

Krok 8.

Posmaruj ostudzone ciasteczka roztopioną czekoladą i posyp karmelizowanymi orzechami i jadalnymi płatkami złota. Zostaw do zastygnięcia.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Świąteczne ciasteczka z podwójną czekoladą i chrupiącymi orzechami