Świąteczne ciasteczka z podwójną czekoladą i chrupiącymi orzechami
Te pyszne ciastka czekoladowe z kremową rozpuszczoną czekoladą i chrupiącymi karmelizowanymi orzechami są idealne na przedświąteczne spotkania.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Możesz wykazać się kreatywnością za pomocą foremek do ciastek i tworzyć inne świąteczne kształty, takie jak gwiazdy i anioły.
Przepis na 25-30 ciastek

Średnie
12 - 14 osoby
Składniki
- 250 g masła, pokrojonego w kostkę
- 150 g cukru
- 1 duże jajko
- 400 g mąki plus dodatkowo do posypania
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- szczypta soli
- Do dekoracji:
- 200 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2-3 łyżki wody
- szczypta cynamonu
- 150 g gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
- jadalne płatki złota, opcjonalnie
Instrukcje
Krok 1.
Dobrze wymieszaj masło, cukier, jajko, mąkę, kakao w proszku i szczyptę soli, aż uzyskasz gładkie ciasto (możesz użyć miksera). Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.
Krok 3.
Z grubsza posiekaj orzeszki ziemne i przełóż do żaroodpornej miski. Wlej miód do rondla z wodą i cynamonem. Zagotuj. Zdejmij z ognia i polej posiekane orzeszki ziemne. Wymieszaj.
Krok 4.
Wyłóż orzechy na przygotowaną blachę do pieczenia i rozprowadź równomierną warstwą. Piecz w piekarniku około 8-10 minut, aż się skarmelizują i zarumienią. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5.
Lekko posyp mąką blat przed rozwałkowaniem ciasta na grubość około 5 mm. Wytnij ciasteczka za pomocą formy w kształcie choinki i przełóż na przygotowane blachy do pieczenia, pozostawiając kilka cm między nimi.
Krok 6.
Piecz około 12 minut. Pozostaw na 5 minut do ostygnięcia, a następnie ostrożnie przenieś je szpatułką na ruszt i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 7.
W międzyczasie włóż pokrojoną czekoladę do żaroodpornej miski ustawionej na garnku z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
Krok 8.
Posmaruj ostudzone ciasteczka roztopioną czekoladą i posyp karmelizowanymi orzechami i jadalnymi płatkami złota. Zostaw do zastygnięcia.
Opinie
Napisz własną recenzję