Tarta LINDOR z trzema rodzajami czekolady
Ten elegancki deser zawiera trzy rodzaje luksusowej czekolady Lindt i przepyszną truflową dekorację LINDOR.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Będziesz potrzebować tylko jednej kuli ciasta do tego przepisu. Dobrze się zamraża, więc drugą można włożyć do zamrażarki na kolejną tartę lub zrobić mini tarty z dżemem.

Łatwe
12 osób
Składniki
- Ciasto:
- 210 g mąki
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 170 g zimnego, niesolonego masła
- 1 duże jajko
- Do nadzienia z gorzkiej czekolady:
- 125 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 200 g Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
- Do dekoracji:
- 8 pralin LINDOR Milk, pokrojone na pół ostrym nożem
- 8 pralin LINDOR White, pokrojony na pół ostrym nożem
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 10,08 zł Normalna cena 14,40 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 10,08 zł
Instrukcje
Krok 1.
W misce połącz mąkę z cukrem i solą. Do tej miski zetrzyj zimne masło i wetrzyj opuszkami palców aż do uzyskania drobnych okruchów. Dodaj jajka i dobrze ugnieć ciasto. Podziel na dwie części i zawiń w folię kuchenną. Schładzaj przez 30 minut (patrz wskazówki).
Krok 2.
Nagrzej piekarnik do 175°C.
Krok 3.
Wlej śmietankę do małego rondla i powoli gotuj na małym ogniu. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zdejmij z palnika i zostaw do ostygnięcia.
Krok 4.
Wyjmij jedną kulą ciasta z lodówki i rozwałkuj na lekko posypanej mąką powierzchni w kształt długiego prostokąta - musi być kilka cm większy niż karbowana forma do tarty (najlepiej wybrać formę o wymiarach 35 × 10 cm). Ostrożnie przełóż ciasto do formy.
Krok 5.
Na ciasto połóż papier do pieczenia, a na papier połóż fasolkę i piecz w piekarniku przez 20 minut. Usuń papier do pieczenia oraz fasolkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 12-14 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
Krok 6.
Wlej czekoladowe nadzienie do schłodzonego ciasta (podgrzej nadzienie, jeśli za bardzo się ścięło) i wygładź powierzchnię. Zostaw trochę nadzienia do dekoracji.
Krok 7.
Udekoruj na przemian białymi i mlecznymi połówkami pralin LINDOR. Wstaw do lodówki na pół godziny, a następnie podgrzej resztki nadzienia czekoladowego i skrop po wierzchu.
Opinie
Napisz własną recenzję