Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Tarta z malinami i białą czekoladą

Ciesz się niesamowitą tartą w czasie sezonu na maliny. Subtelna nutka wanilii pięknie wzmacnia smak białej czekolady i idealnie łączy się ze smakiem malin, tworząc to arcydzieło.

Wskazówka od Maître Chocolatier:

Możesz zamienić maliny na inne świeże owoce (np. borówki).

Średnie
8 - 10 osoby

Składniki

  • Do przygotowania ciasta:
  • 300 g ciasteczek maślanych
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 150 g roztopionego niesolonego masła
  • Do przygotowania nadzienia:
  • 375 g posiekanej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
  • 300 ml śmietanki (min 30%)
  • 50 g niesolonego masła pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
  • Do dekoracji:
  • 375 g świeżych malin (lub innych, wybranych przez Ciebie owoców)
  • Cukier puder
  • Listki świeżej mięty

Instrukcje

Krok 1.

Piekarnik rozgrzej do 160°C.

Krok 2.

Rozdrobnij ciastka w malakserze lub za pomocą wałka, przełóż do miski, dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) i wmieszaj roztopione masło.

Krok 3.

Przełóż do okrągłej formy do tarty z wyjmowanym dnem, o średnicy około 23 cm i rozłóż równomiernie na dnie i po bokach, dociskając palcami lub końcem łyżki.

Krok 4.

Piecz przez 8–10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 5.

W międzyczasie przygotuj ganache. Umieść posiekaną czekoladę w dużej żaroodpornej misce i odłóż na bok. Przelej śmietankę do rondelka i powoli doprowadź do wrzenia, często mieszając.

Krok 6.

Zdejmij z palnika i wlej do posiekanej czekolady. Dodaj roztopione masło i mieszaj do uzyskania gładkiego i błyszczącego ganache.

Krok 7.

Polej ganache na przygotowany wcześniej spód tarty i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 8.

Przykryj i schładzaj przez 4 godziny lub do zastygnięcia.

Krok 9.

Wyjmij z formy i ułóż na płaskim talerzu.

Krok 10.

Udekoruj świeżymi malinami, oprósz cukrem pudrem i dodaj listki świeżej mięty.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Tarta z malinami i białą czekoladą