Tarta z malinami i białą czekoladą
Ciesz się niesamowitą tartą w czasie sezonu na maliny. Subtelna nutka wanilii pięknie wzmacnia smak białej czekolady i idealnie łączy się ze smakiem malin, tworząc to arcydzieło.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Możesz zamienić maliny na inne świeże owoce (np. borówki).
EXCELLENCE WHITE VANILLA 100g
Średnie
8 - 10 osoby
Składniki
- Do przygotowania ciasta:
- 300 g ciasteczek maślanych
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 150 g roztopionego niesolonego masła
- Do przygotowania nadzienia:
- 375 g posiekanej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
- 300 ml śmietanki (min 30%)
- 50 g niesolonego masła pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
- Do dekoracji:
- 375 g świeżych malin (lub innych, wybranych przez Ciebie owoców)
- Cukier puder
- Listki świeżej mięty
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE WHITE VANILLA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Piekarnik rozgrzej do 160°C.
Krok 2.
Rozdrobnij ciastka w malakserze lub za pomocą wałka, przełóż do miski, dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) i wmieszaj roztopione masło.
Krok 3.
Przełóż do okrągłej formy do tarty z wyjmowanym dnem, o średnicy około 23 cm i rozłóż równomiernie na dnie i po bokach, dociskając palcami lub końcem łyżki.
Krok 4.
Piecz przez 8–10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5.
W międzyczasie przygotuj ganache. Umieść posiekaną czekoladę w dużej żaroodpornej misce i odłóż na bok. Przelej śmietankę do rondelka i powoli doprowadź do wrzenia, często mieszając.
Krok 6.
Zdejmij z palnika i wlej do posiekanej czekolady. Dodaj roztopione masło i mieszaj do uzyskania gładkiego i błyszczącego ganache.
Krok 7.
Polej ganache na przygotowany wcześniej spód tarty i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8.
Przykryj i schładzaj przez 4 godziny lub do zastygnięcia.
Krok 9.
Wyjmij z formy i ułóż na płaskim talerzu.
Krok 10.
Udekoruj świeżymi malinami, oprósz cukrem pudrem i dodaj listki świeżej mięty.
Opinie
Napisz własną recenzję