Tiramisu LINDOR
Dodaj odrobinę luksusu Lindt do włoskiego klasyka, aby stworzyć ten niesamowity deser z warstwami herbatników biszkoptowych z kawą, słodką śmietaną i stopionymi pralinami LINDOR.
Wskazówka od Maître Chocolatier
Możesz spróbować likieru kawowego zamiast amaretto i zamienić mleczne praliny LINDOR Milk na praliny z białej czekolady LINDOR White. Dokładna liczba pralin do dekoracji i biszkoptów do układania warstw będzie zależała od wielkości potrawy.
*UWAGA: Ten przepis zawiera alkohol, więc nie jest odpowiedni dla dzieci ani kobiet w ciąży.

Średnie
6 osób
Składniki
- 300 ml świeżo parzonej mocnej kawa, schłodzonej
- 3 łyżki rumu
- 250 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 350 g sera mascarpone
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki likieru amaretto
- około 16 biszkoptów
- 7 pralin LINDOR 60% Cocoa
- 20 g Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
- Do dekoracji:
- około 16 pralin LINDOR Milk
- kakao
W tym przepisie użyliśmy
- LINDOR Praliny Gorzka Czekolada 60% Kakao 200gCena promocyjna 13,72 zł Normalna cena 34,30 złBrak w magazynie
Instrukcje
Krok 1.
Wymieszaj kawę z rumem w misce i odstaw na bok.
Krok 2.
W dużej misce ubij kremówkę, aż uzyskasz miękkie szczyty. Odłóż na bok.
Krok 3.
W osobnej misce ubijaj mascarpone z cukrem, ekstraktem waniliowym i likierem amaretto przez około 2 minuty lub do uzyskania gładkości. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
Krok 4.
Zanurz połowę biszkoptów, 1 na raz, w kawie. Upewnij się, że obie strony są namoczone, ale się nie rozpadają (chcesz, aby wchłonęły smak, ale nadal pozostały nienaruszone, powinny trochę zmięknąć).
Krok 5.
Rozłóż namoczone biszkopty na dnie owalnego naczynia (może być konieczne rozdzielenie kilku herbatników, aby dobrze przylegały i przykryły spód).
Krok 6.
Na wierzch wyłóż krem z mascarpone, rozprowadzając grzbietem łyżki, aby całkowicie pokryć biszkopty.
Krok 7.
Używając drobnej tarki zetrzyj czekoladę Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, aby pokryć powierzchnię. Rozsyp równomiernie posiekane praliny LINDOR z gorzkiej czekolady.
Krok 8.
Pozostałe biszkopty namocz i dodaj na wierzch. Wyłóż pozostały krem z mascarpone, wygładzając wierzch jak poprzednio. Udekoruj podzielonymi na pół mlecznymi pralinami LINDOR i posyp kakao w proszku. Przykryj i schładzaj przez co najmniej 6 godzin - lub przez noc. Podawaj schłodzone.
Opinie
Napisz własną recenzję