Tort czekoladowy
To znakomity tort na urodziny.
EXCELLENCE 70% COCOA 100g
Średnie
8 - 12 osoby
Składniki
- 130 g czekolady Lindt Excellence 70% Cacao pokruszonej na kawałki 1 szkl. + 1/2 łyżki stołowej (120 g) masła zmiękczonego do temperatury pokojowej 1/3 szkl. (40 g) cukru pudru Szczypta soli 6 jajek – żółtko i białko oddzielnie 3/4 szkl. + 2 łyżki (180 g) cukru 3/4 szkl. + 2 łyżki (130 g) przesianej mąki
- 450 g Lindt Excellence 70% Cacao pokruszonej na kawałki 35 g kakao 6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru (likier kawowy, rum lub brandy) 50 g cukru pudru 340 g masła zmiękczonego do temperatury pokojowej
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Ciasto czekoladowe
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść 130 g czekolady w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i odstaw. Rozetrzyj 120 g masła, 40 g cukru pudru i sól. Do masy dodaj 6 żółtek pojedynczo. Dodaj rozpuszczoną czekoladę. Ubij 6 białek, dodając stopniowo cukier, aby uzyskać sztywną masę. Rozprowadź 1⁄3 piany z białek w mieszance czekoladowej. Pozostałe białka zmieszaj z mąką. Wlej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy (23 cm) i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Czas pieczenia jest krótszy, jeśli używasz dwóch tortownic (20 cm). Sprawdź po 30 minutach. Ciasto jest gotowe, jeśli wykałaczka włożona w środek pozostaje sucha po wyjęciu.Krok 2.
Polewa czekoladowa
Rozpuść 450 g czekolady w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odstaw, aby ostudzić ją do temperatury pokojowej. Wymieszaj kakao z likierem lub sokiem, tak by uzyskana masa była jednolita po czym odstaw. Utrzyj 50 g cukru pudru z 340 g masła na lekką masę, dodaj rozpuszczoną czekoladę i ucieraj do gładkości. Dodaj masę kakaową i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.Krok 3.
Łączenie
Odwróć poszczególne warstwy ciasta do góry dnem, aby ich powierzchnia była gładka (lub przetnij pojedynczy placek na pół). Wyrównaj dno nożem, jeśli to konieczne. Wylej polewę na dolną część. Nałóż drugą warstwę ciasta. Rozprowadź polewę z wierzchu i po bokach tortu.Opinie
Napisz własną recenzję