Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Tort Czekoladowy bez mąki

Upiecz ten intensywnie czekoladowy tort wykonany z aksamitnej gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa. Idealny bezglutenowy deser podawany z bitą śmietaną i świeżymi jagodami.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Dodaj odrobinę kawy dla uzyskania bardziej dekadenckiego i pełnego smaku czekolady. Możesz również dodać sok pomarańczowy.

Łatwe
8 - 10 osoby

Składniki

  • 400 g Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa, posiekanej
  • 345 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych jajek, rozdzielonych na żółtki i białka
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • cukier puder
  • bita śmietana
  • świeże jagody

Instrukcje

Krok 1.

Nagrzej piekarnik do 150°C. Wyłóż papierem okrągłą formę do pieczenia o wymiarze około 23 cm.

Krok 2.

Wyłóż posiekaną czekoladę i masło do żaroodpornej miski ustawionej na rondlu z ledwo gotującą się wodą. Mieszaj dopóki nie uzyskasz dokładnie rozpuszczonej czekolady.

Krok 3.

Zdejmij z rondla i dodaj cukier, migdały i ekstrakt z wanilii do rozpuszczonej czekolady, dobrze wymieszaj. Następnie wmieszaj żółtka jaj.

Krok 4.

Za pomocą miksera ubij białka ze szczyptą soli aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

Krok 5.

Delikatnie wyłóż białka, po jednej trzeciej na raz, do czekoladowej mieszanki - uważaj, aby nie przemieszać, ponieważ chcesz utrzymać jak najwięcej powietrza.

Krok 6.

Wyłóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź górę. Piecz przez godzinę lub do momentu, gdy krawędzie się zetną, a środek uniesie i lekko popęka. Zostaw w formie do ostudzenia.

Krok 7.

Po całkowitych ostudzeniu wyjmij z formy i połóż na płaskim talerzu. Udekoruj za pomocą szablonu cukrem pudrem dla uzyskania dekoracyjnego wzoru. Podawaj pokrojony z bitą śmietaną i świeżymi jagodami.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Tort Czekoladowy bez mąki