Tort naleśnikowy z czekoladą Lindt Excellence
Wyjątkowo słodki tort z naleśników i delikatnego kremu czekoladowego.
Składniki
- 250 g mąki
- 75 g cukru brązowego
- 70 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 90 g czekolady Lindt 70% Cocoa
- 500 ml mleka
- 180 g czekolady mlecznej z wysoką zawartością kakao Lindt Excellence 55%
- 310 ml śmietanki kremówki (min 30%)
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie naleśników:
Roztop masło. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, kakao w proszku i jaja. Połowę mleka wlewaj stopniowo, aż do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Dodaj ostudzone, roztopione masło i wymieszaj. Wlej do garnka drugą połowę mleka i dodaj kawałki czekolady (90 g czekolady Lindt Excellence 70%), rozpuść na wolnym ogniu. Wlej rozpuszczoną czekoladę do przygotowanej wcześniej masy i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wystudź i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Usmaż naleśniki na lekko posmarowanej masłem patelni o średnicy 20 cm, a następnie je ostudź.
Krok 2.
Przygotowanie kremu:
Umieść śmietankę, trzepaczkę i miskę w zamrażalniku na 10 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i ostudź. Ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj do niej rozpuszczoną czekoladę (180 g Lindt Excellence 55%), lekko mieszając.
Krok 3.
Idealne wykończenie:
Połóż naleśnik na talerz, rozprowadź na nim stołową łyżkę kremu i przełóż kolejnym naleśnikiem. Powtarzaj aż do wykorzystania wszystkich naleśników. Udekoruj świeżymi owocami.