Trifle z prażonym kokosem i czekoladą
Uroczy deser pasujący na każdą okazję, pyszne trifle można przygotować w osobnych kieliszkach lub w większej misce.

Średnie
8 osób
Składniki
- 500 g kremu budyniowego
- 100 g czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 30 g startej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 8 szt. małych muffinek czekoladowych
- 250 ml ciemnego rumu
- 1 szklanka prażonego kokosa
- 1 łyżka niesolonego masła
- 250 ml śmietanki kremówki (min 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Czekoladę Lindt Excellence 70% (100 g) drobno posiekaj i odłóż na bok. Krem budyniowy podgrzej w dużym rondlu na średnim ogniu, dodaj czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia przez ok. 5 minut. Krem wystudź całkowicie i zostaw w lodówce, aż będzie dobrze schłodzony.
Krok 2.
Przygotowanie trifle:
W międzyczasie pokrój muffinki (czekoladowe muffinki możesz zastąpić ciastem czekoladowym) w dużą kostkę. Wymieszaj je z rumem (można też użyć rumu kokosowego) i odstaw na 10 minut. W 8 szklankach do whisky wyłóż warstwy czekoladowych muffinek nasączonych rumem, kremu czekoladowego i połowę uprażonego kokosa. Naczynia przykryj i zostaw w lodówce na czas od 2 do 24 godzin.
Krok 3.
Idealne wykończenie:
Tuż przed podaniem ubij śmietankę z cukrem do sztywności. Na każdy deser wyłóż bitą śmietanę. Możesz udekorować trifle prażonym kokosem i startą czekoladą.
Opinie
Napisz własną recenzję