Trifle z prażonym kokosem i czekoladą

Uroczy deser pasujący na każdą okazję, pyszne trifle można przygotować w osobnych kieliszkach lub w większej misce.

Średnie
8 osób

Składniki

  • 500 g kremu budyniowego
  • 100 g czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 30 g startej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
  • 8 szt. małych muffinek czekoladowych
  • 250 ml ciemnego rumu
  • 1 szklanka prażonego kokosa
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 250 ml śmietanki kremówki (min 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Instrukcje

Krok 1.

Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekoladę Lindt Excellence 70% (100 g) drobno posiekaj i odłóż na bok. Krem budyniowy podgrzej w dużym rondlu na średnim ogniu, dodaj czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia przez ok. 5 minut. Krem wystudź całkowicie i zostaw w lodówce, aż będzie dobrze schłodzony.

Krok 2.

Przygotowanie trifle: W międzyczasie pokrój muffinki (czekoladowe muffinki możesz zastąpić ciastem czekoladowym) w dużą kostkę. Wymieszaj je z rumem (można też użyć rumu kokosowego) i odstaw na 10 minut. W 8 szklankach do whisky wyłóż warstwy czekoladowych muffinek nasączonych rumem, kremu czekoladowego i połowę uprażonego kokosa. Naczynia przykryj i zostaw w lodówce na czas od 2 do 24 godzin.

Krok 3.

Idealne wykończenie: Tuż przed podaniem ubij śmietankę z cukrem do sztywności. Na każdy deser wyłóż bitą śmietanę. Możesz udekorować trifle prażonym kokosem i startą czekoladą.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Trifle z prażonym kokosem i czekoladą