Trufle z mlecznej czekolady z płatkami złota

Wyjątkowe, zdobione złotem trufle idealnie sprawdzą się w roli prezentu w okresie świątecznym.

 

Wskazówka od Maître Chocolatier:  

Do środka pralin truflowych można dodać całe prażone orzechy laskowe, migdały i orzechy makadamia.

Można też zanurzać praliny w temperowanej gorzkiej czekoladzie.

 

Łatwe
20 osób

Składniki

  • Trufle:
  • 300 g drobno posiekanej czekolady mlecznej Lindt EXCELLENCE Extra Creamy
  • 75 ml śmietanki kremówki (min 33%)
  • 85 g niesolonego masła pokrojonego w kostki
  • Do dekoracji:
  • 200 g roztopionej czekolady mlecznej Lindt EXCELLENCE Extra Creamy
  • płatki złota, złota posypka lub złoty pył do dekoracji

Instrukcje

Krok 1.

Umieść posiekaną czekoladę w żaroodpornej misce, a kuchenkę mikrofalową ustaw na średnią moc. Pozostaw czekoladę w kuchence na 2-3 minuty (mieszając co 30 sekund), albo do czasu roztopienia i uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 2.

W międzyczasie podgrzej śmietankę w rondelku do wrzenia. Przelej połowę gorącej śmietanki do roztopionej czekolady, wymieszaj. Dodaj pozostałą część śmietanki i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj masło i mieszaj do roztopienia.

Krok 3.

Nakryj masę czekoladową folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmij z lodówki 15 minut przed przejściem do kolejnego kroku.

Krok 4.

Łyżką do arbuza lub lodów utwórz kulki. Przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny lub do uzyskania twardej konsystencji.

Krok 5.

Teraz przejdź do dekoracji. Zanurz każdą pralinę truflową w roztopionej czekoladzie do uzyskania pełnego pokrycia polewą. Wyjmij widelcem i pozwól spłynąć nadmiarowi czekolady, a następnie odłóż na wyłożoną papierem blachę. Udekoruj płatkami złota, złotą posypką lub złotym pyłem. Odstaw do utwardzenia czekolady.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Trufle z mlecznej czekolady z płatkami złota