Truskawkowy mus z aksamitną czekoladową polewą
Lekki owocowy mus z czekoladą, kruszonymi ciasteczkami i aksamitną polewą czekoladową. Idealny na walentynki.

Łatwe
2 osób
Składniki
- 160g śmietany 100g puree truskawkowego 6g octu balsamicznego ok. 22g cukru pudru, w zależności od ; smaku truskawek 4.5 płatków żelatyny 40g jogurtu typu greckiego
- 40g czekoladowych ciasteczek 20g ciasteczek Amaretto (opcjonalnie można dodać ciasteczka czekoladowe) 25g pokruszonej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 100g śmietany 40ml syropu cukrowego (1:1) 100g Lindt Excellence 70% Cocoa opcjonalnie można dodać likier, kilka truskawek do ozdoby
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 10,80 zł Normalna cena 14,40 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 8,64 zł
Instrukcje
Krok 1.
Przygotowanie musu
Ubij 160 g śmietany na sztywno i na chwilę ją odstaw. Listki żelatyny zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia, a następnie odsącz je całkowicie. Truskawki połącz dokładnie z octem balsamicznym, jogurtem i cukrem pudrem. Niewielką część masy truskawkowej podgrzej razem z żelatyną i mieszaj dopóki żelatyna się nie rozpuści. Całość połącz z resztą masy truskawkowej, a następnie z bitą śmietaną.Krok 2.
Przygotowanie ciasta
Przygotuj dwie foremki o średnicy 7 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokrusz, a następnie wyłóż nimi dno foremek (ok. 1 łyżeczkę na foremkę). Wszystko posyp posiekaną czekoladą. Za pomocą worka do wyciskania kremu nałóż warstwę musu truskawkowego o wysokości ok. 3 cm. Nałóż drugą warstwę z pokruszonych ciasteczek i czekolady. Przykryj ją ponownie musem truskawkowym. Odstaw do zamrażalnika na 2 godziny.Krok 3.
Aksamitna polewa czekoladowa
Przed podaniem, deser powinien się rozmrażać przez 40 minut. W międzyczasie doprowadź 100 g śmietany razem z syropem cukrowym do wrzenia. Dodaj 100 g czekolady i mieszaj aż polewa uzyska gładką konsystencję. Opcjonalnie dodaj likier po czym ostudź. Przygotowany deser polej gotową glazurą. Możesz też zanurzyć truskawkę w czekoladowej polewie, żeby ozdobić nią deser.Krok 4.
Mix
The balsamic, sugar and yoghurt into the strawberry puree.Ensure the sugar is dissolved fully.Krok 5.
Squeeze
Excess water from gelatine. Warm a little of the strawberry mixture and mix in gelatine until it is all molten.Return to the remaining strawberry mixture.Krok 6.
Gently
Fold in the cream.Krok 7.
For the layers
Blitz together the cookies and amaretti to a crumb and place a layer into the bottom of each mould (about 1 tablespoon)Krok 8.
Top
With a little chopped chocolate.Krok 9.
Using a piping bag
Top with some mousse. Around 3cm high.Krok 10.
Repeat
With a second layer of cookie crumb and chocolate, then mousse.Krok 11.
Place in
The freezer to set fully (about 2 hours)Allow to defrost on the plate for approximately 40 minutes before serving.Krok 12.
For the drizzle
Bring cream and sugar syrup to the boil.Add the chocolate and mix until smooth and glossy.Add liqueur if using and serve with a chocolate dipped strawberry.Opinie
Napisz własną recenzję