Urocze piernikowe Mikołajki
Delektuj się w pełni świąteczną atmosferą. Wykorzystaj naszą inspirację na wyjątkowo smaczne i banalnie proste mikołaje z czekolady.
EXCELLENCE 70% COCOA 100g
Łatwe
8 osób
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 125g masła
- 175g Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
- 100g marmolady (np. imbirowej)
- 100g brązowego cukru
- 3 jajka
- 40g mielonych migdałów
- ¼ łyżeczki imbiru
- mieszanka przypraw do piernika
- 160g cukru pudru
- sok z cytryny
- truskawki
- marcepan
- Składniki na krem:
- 160g cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- Idealne wykończenie:
- truskawki
- marcepan
W tym przepisie użyliśmy
- EXCELLENCE 70% COCOA 100gCena promocyjna 11,55 zł Normalna cena 16,50 złNajniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 11,55 zł
Instrukcje
Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C.
Krok 2.
W garnku rozpuść masło razem z czekoladą. Żółtka, marmoladę i brązowy cukier ucieraj tak długo, aż masa zrobi się jaśniejsza. Dodaj do niej schłodzoną masę czekoladową, zmielone migdały i przyprawę korzenną.
Krok 3.
Ubij pianę z białek na sztywno. Bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem. Całość włóż do posmarowanych tłuszczem foremek na babeczki i piecz przez około 12-15 minut. Aby sprawdzić, czy babeczki są gotowe wbij wykałaczkę w babeczkę – jeśli po wyjęciu wykałaczka będzie sucha (ciasto nie przykleja się do wykałaczki) to znaczy, że babeczki są gotowe. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 4.
Połącz wszystkie składniki na krem i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut.
Krok 5.
Wyciśnij lukrowe brody na papier do pieczenia i pozwól im zastygnąć.Przykryj odrobiną lukru wierzch schłodzonego ciastka, a na sam koniec załóż mikołajkowi czapkę z truskawki. Dodaj lukrowy pompon oraz przyczep przygotowaną wcześniej brodę za pomocą kulki marcepana i gotowe!
Opinie
Napisz własną recenzję