Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Urocze piernikowe Mikołajki

Delektuj się w pełni świąteczną atmosferą. Wykorzystaj naszą inspirację na wyjątkowo smaczne i banalnie proste mikołaje z czekolady.

Łatwe
8 osób

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 125g masła
  • 175g Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa
  • 100g marmolady (np. imbirowej)
  • 100g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 40g mielonych migdałów
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • mieszanka przypraw do piernika
  • 160g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • truskawki
  • marcepan
  • Składniki na krem:
  • 160g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • Idealne wykończenie:
  • truskawki
  • marcepan

Instrukcje

Krok 1.

Rozgrzej piekarnik do 170 ° C.

Krok 2.

W garnku rozpuść masło razem z czekoladą. Żółtka, marmoladę i brązowy cukier ucieraj tak długo, aż masa zrobi się jaśniejsza. Dodaj do niej schłodzoną masę czekoladową, zmielone migdały i przyprawę korzenną.

Krok 3.

Ubij pianę z białek na sztywno. Bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem. Całość włóż do posmarowanych tłuszczem foremek na babeczki i piecz przez około 12-15 minut. Aby sprawdzić, czy babeczki są gotowe wbij wykałaczkę w babeczkę – jeśli po wyjęciu wykałaczka będzie sucha (ciasto nie przykleja się do wykałaczki) to znaczy, że babeczki są gotowe. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4.

Połącz wszystkie składniki na krem i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut.

Krok 5.

Wyciśnij lukrowe brody na papier do pieczenia i pozwól im zastygnąć.Przykryj odrobiną lukru wierzch schłodzonego ciastka, a na sam koniec załóż mikołajkowi czapkę z truskawki. Dodaj lukrowy pompon oraz przyczep przygotowaną wcześniej brodę za pomocą kulki marcepana i gotowe!

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Urocze piernikowe Mikołajki