Walentynkowe ciasto czekoladowe z pralinkami Lindor
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z pralinami Lindor i malinami. Doskonałe na Walentynki.
Łatwe
8 - 10 osoby
Składniki
- 100 g czekolady Lindt Excellence 70% 50 g masła + masło do posmarowania formy 2 jajka (osobno żółtka i osobno białka) 100 g cukru trzcinowego szczypta soli
- 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao Lindt pralinki Lindor Milk do dekoracji maliny cukier puder do posypania
Instrukcje
Krok 1.
Nagrzej piekarnik do 180°C. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, dodaj mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Formę o średnicy 22 cm posmaruj masłem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Następnie do utartych żółtek dodawaj powoli krem czekoladowy. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszaj z ciastem czekoladowym. Ciasto równomiernie rozprowadź w formie i piecz 30 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia, następnie udekoruj pralinkami Lindor Milk oraz malinami i delikatnie posyp cukrem pudrem.
Krok 2.
Formę o średnicy 22 cm posmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180°C.
Krok 3.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie do utartych żółtek dodać powoli krem czekoladowy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z ciastem czekoladowym.
Krok 4.
Ciasto równomiernie rozprowadzić w formie i piec 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia, następnie udekorować pralinkami Lindor Milk oraz malinami i delikatnie posypać cukrem pudrem.
Opinie
Napisz własną recenzję