Wyjątkowe babeczki czekoladowe

Czekoladowe babeczki wypełnione pralinami Lindor z mlecznej czekolady i udekorowane wyśmienitym kremem z gorzkiej czekolady Excellence. Temu deserowi nie można się oprzeć!

Średnie
12 osób

Składniki

  • Babeczki czekoladowe:
  • 100 g czekolady Excellence 70% Cocoa
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 225 g drobno mielonego cukru
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 12 szt. pralin Lindor Milk z mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • Kremowy lukier czekoladowy:
  • 100 g czekolady Excellence 70% Cocoa
  • 115 g masła niesolonego (temperatura pokojowa)
  • 25 g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 185 g cukru pudru
  • 2 łyżki schłodzonej śmietanki (min. 30%)

Instrukcje

Krok 1.

Przygotowanie babeczek:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę na 12 babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Pokrój czekoladę na grube kawałki i odłóż na bok. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce ubij jajka, olej, drobno mielony cukier i cukier brązowy, olejek waniliowy, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodaj suche składniki naprzemiennie z maślanką. Następnie wsyp pokrojoną czekoladę i zamieszaj. Wylej ciasto do przygotowanych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz przez 20–25 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Po upieczeniu włóż po jednej pralince Lindor do środka babeczek, zanim ostygną. Zostaw blaszkę na ruszcie piekarnika i poczekaj, aż babeczki ostygną.

Krok 2.

Przygotowanie lukru czekoladowego:
Pokrój czekoladę Lindt Excellence 70%. Włóż ją do naczynia żaroodpornego i rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj, aż czekolada całkowicie ostygnie. Ubij masło na gładką, puszystą masę. Dodaj ostudzoną czekoladę i sól, i ubijaj, aż masa będzie gładka. Wsyp cukier puder i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Chłódź w lodówce przez 10–15 minut lub do momentu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu.

Krok 3.

Idealne wykończenie:
Przełóż masę do dekoratora z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Udekoruj wszystkie babeczki kremem.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Wyjątkowe babeczki czekoladowe