Złota mleczna gorąca czekolada

Ten cudowny napój jest idealny na chłodny jesienny lub zimowy dzień. Łączy smak kremowego mleka kokosowego z nutą imbiru, kurkumy i cynamonu oraz bogatej i intensywnej gorzkiej czekolady.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Wybierz czekoladę z większą zawartością kakao – Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa lub Lindt EXCELLENCE 90% Cocoa, aby uzyskać bardziej intensywny czekoladowy smak.

Łatwe
2 osób

Składniki

  • 80 ml tłustego mleka kokosowego
  • 160 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, do smaku
  • Podanie:
  • bita śmietana kokosowa
  • Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, tarta

Instrukcje

Krok 1.

Wlej mleko kokosowe i wrzącą wodę do małego rondelka ustawionego na średnim ogniu. Dodaj świeży imbir, kurkumę, pieprz (opcjonalnie), cynamon, posiekaną czekoladę i syrop klonowy.

Krok 2.

Ubijaj, aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładkie, złociste mleko. Przecedź do dzbanka i dodaj pozostałe przyprawy.

Krok 3.

Spróbuj, aby sprawdzić słodycz - w razie potrzeby dodaj trochę więcej syropu klonowego.

Krok 4.

Wlej do 2 kubków i podaj z bitą śmietaną kokosową i startą czekoladą.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Złota mleczna gorąca czekolada