Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Złota mleczna gorąca czekolada

Ten cudowny napój jest idealny na chłodny jesienny lub zimowy dzień. Łączy smak kremowego mleka kokosowego z nutą imbiru, kurkumy i cynamonu oraz bogatej i intensywnej gorzkiej czekolady.

Wskazówka od Maître Chocolatier

Wybierz czekoladę z większą zawartością kakao – Lindt EXCELLENCE 85% Cocoa lub Lindt EXCELLENCE 90% Cocoa, aby uzyskać bardziej intensywny czekoladowy smak.

Łatwe
2 osób

Składniki

  • 80 ml tłustego mleka kokosowego
  • 160 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, posiekanej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, do smaku
  • Podanie:
  • bita śmietana kokosowa
  • Lindt EXCELLENCE 70% Cocoa, tarta

Instrukcje

Krok 1.

Wlej mleko kokosowe i wrzącą wodę do małego rondelka ustawionego na średnim ogniu. Dodaj świeży imbir, kurkumę, pieprz (opcjonalnie), cynamon, posiekaną czekoladę i syrop klonowy.

Krok 2.

Ubijaj, aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładkie, złociste mleko. Przecedź do dzbanka i dodaj pozostałe przyprawy.

Krok 3.

Spróbuj, aby sprawdzić słodycz - w razie potrzeby dodaj trochę więcej syropu klonowego.

Krok 4.

Wlej do 2 kubków i podaj z bitą śmietaną kokosową i startą czekoladą.

Opinie

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie: Złota mleczna gorąca czekolada