



2 osób
Lekki owocowy mus z czekoladą, kruszonymi ciasteczkami i aksamitną polewą czekoladową. Idealny na walentynki.
Składniki
- 160g śmietany 100g puree truskawkowego 6g octu balsamicznego ok. 22g cukru pudru, w zależności od ; smaku truskawek 4.5 płatków żelatyny 40g jogurtu typu greckiego
- 40g czekoladowych ciasteczek 20g ciasteczek Amaretto (opcjonalnie można dodać ciasteczka czekoladowe) 25g pokruszonej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 100g śmietany 40ml syropu cukrowego (1:1) 100g Lindt Excellence 70% Cocoa opcjonalnie można dodać likier, kilka truskawek do ozdoby
Instrukcje
-
Przygotowanie musuUbij 160 g śmietany na sztywno i na chwilę ją odstaw. Listki żelatyny zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia, a następnie odsącz je całkowicie. Truskawki połącz dokładnie z octem balsamicznym, jogurtem i cukrem pudrem. Niewielką część masy truskawkowej podgrzej razem z żelatyną i mieszaj dopóki żelatyna się nie rozpuści. Całość połącz z resztą masy truskawkowej, a następnie z bitą śmietaną.
-
Przygotowanie ciastaPrzygotuj dwie foremki o średnicy 7 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokrusz, a następnie wyłóż nimi dno foremek (ok. 1 łyżeczkę na foremkę). Wszystko posyp posiekaną czekoladą. Za pomocą worka do wyciskania kremu nałóż warstwę musu truskawkowego o wysokości ok. 3 cm. Nałóż drugą warstwę z pokruszonych ciasteczek i czekolady. Przykryj ją ponownie musem truskawkowym. Odstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
-
Aksamitna polewa czekoladowaPrzed podaniem, deser powinien się rozmrażać przez 40 minut. W międzyczasie doprowadź 100 g śmietany razem z syropem cukrowym do wrzenia. Dodaj 100 g czekolady i mieszaj aż polewa uzyska gładką konsystencję. Opcjonalnie dodaj likier po czym ostudź. Przygotowany deser polej gotową glazurą. Możesz też zanurzyć truskawkę w czekoladowej polewie, żeby ozdobić nią deser.
-
MixThe balsamic, sugar and yoghurt into the strawberry puree.Ensure the sugar is dissolved fully.
-
SqueezeExcess water from gelatine. Warm a little of the strawberry mixture and mix in gelatine until it is all molten.Return to the remaining strawberry mixture.
-
GentlyFold in the cream.
-
For the layersBlitz together the cookies and amaretti to a crumb and place a layer into the bottom of each mould (about 1 tablespoon)
-
TopWith a little chopped chocolate.
-
Using a piping bagTop with some mousse. Around 3cm high.
-
RepeatWith a second layer of cookie crumb and chocolate, then mousse.
-
Place inThe freezer to set fully (about 2 hours)Allow to defrost on the plate for approximately 40 minutes before serving.
-
For the drizzleBring cream and sugar syrup to the boil.Add the chocolate and mix until smooth and glossy.Add liqueur if using and serve with a chocolate dipped strawberry.