



2 osób
Ciesz się subtelnie przyprawionym, niezwykle delikatnym latte, zawierającym wyborną czekoladę Lindt Excellence 85% Cocoa i nutę słodkiego cynamonu. Jest po prostu przepyszna.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Intensywność gorzkiej czekolady o zawartości kakao 85%, doskonale łączy się ze słodkim i kremowym latte, ale do jego przygotowania możesz użyć również naszych tabliczek Lindt Excellence z dodatkami – smak orzechów laskowych z czekolady Lindt Excellence Roasted Hazelnut będzie doskonale pasować.
Składniki
- 500 ml pełnego mleka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 125 ml świeżo zaparzonego espresso
- 125 ml świeżo ubitej kremówki
- 4–6 kostek gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa
Instrukcje
-
Wlej do rondelka mleko, dodaj pół łyżeczki cynamonu, ekstrakt waniliowy oraz cukier i powoli doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
-
Podziel świeżo zaparzone espresso pomiędzy 2 wysokie kubki. Nalej do każdego kubka wcześniej przygotowane mleko.
-
Nałóż do obu napojów bitą śmietanę i posyp pozostałą częścią cynamonu.
-
Podawaj każdą porcję z 2–3 kostkami gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa.