



4 osób
Składniki
- 40 g miękkiego masła
- 220 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 300 ml tłustego mleka
- 2 jajka
- olej do posmarowania gofrownicy
- Lindt Excellence 70% Cocoa
- maliny i wiórki kokosowe do dekoracji
Instrukcje
-
Rozpuść masło i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier i szczyptę mąki. Połącz masło z mlekiem i jajkami. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.
-
Rozgrzej gofrownicę, natrzyj ją odrobiną oleju, rozprowadź na niej równomiernie ciasto. Jak tylko na cieście zaczną pojawiać się bąbelki, przykryj je pokrywą gofrownicy i piecz na złoty kolor. Kontynuuj, aż wszystkie gofry będą upieczone.
-
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa (możesz wybrać swoją ulubioną tabliczkę, np. Excellence Extra Creamy lub Excellence Raspberry Intense). Gofry nabij na patyczek i ozdób czekoladą, owocami i wiórkami kokosowymi.