



Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady deserowej Lindt Excellence 78%
- 125 g mąki
- 2 łyżki stołowe kakao
- 50 g obranych ze skórek, drobno zmielonych migdałów
- 250 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1 żółtko
- ok. 2 łyżki stołowe soku cytrynowego
Instrukcje
-
Przygotowanie ciasta:
Zetrzyj czekoladę na drobno. Połącz ją z mąką, kakao, migdałami, 50g cukru pudru, szczyptą soli, masłem i żółtkiem a następnie wyrób szybko gładkie ciasto. Zawiń wyrobione ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 1 godz. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (około 3 mm). Foremkami do ciastek wykrój kształty i ułóż je obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (jeśli nie masz foremek, użyj szklanki). Piecz ciasteczka ok. 10 minut w piekarniku. Następnie pozostaw do ostygnięcia na kratce do ciasta. -
Przygotowanie lukru:
Resztę cukru pudru zmieszaj z sokiem cytrynowym, aż do uzyskania gęstego lukru. Napełnij lukrem papierowy rękaw do wyciskania, upieczone ciasteczka ozdób wedle uznania.