



4 - 5 osoby
Z poniższego przepisu powstanie 250 ml sosu
Idealny sos czekoladowy przygotujesz dzięki cudownie czekoladowemu przepisowi, w którym wykorzystasz naszą gorzką czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa. Spróbuj polać nim lody lub gofry.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
W wersji dla dorosłych, dodaj odrobinę rumu, brandy lub whisky zamiast ekstraktu waniliowego.
Z poniższego przepisu powstanie 250 ml sosu
Składniki
- 200 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 2 łyżki syropu klonowego
- 100 ml mleka
- 80 ml śmietanki (min 30%)
- 25 g masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, do smaku
Instrukcje
-
Przełóż posiekaną czekoladę do rondla z syropem klonowym, mlekiem i śmietanką.
-
Podgrzewaj delikatnie, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Uważaj, żeby mieszanki nie przegrzać.
-
Zdejmij z palnika i stopniowo wmieszaj masło. Dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego dla smaku.
-
Przelej do dzbanka. Podawaj z lodami lub swoim ulubionym deserem (sos może być przechowywany w lodówce do 5 dni).