



2 osób
2 porcje
Ten deser to prawdziwa rozkosz w sezonie na wiśnie. Intensywność gorzkiej czekolady doskonale łączy się ze słodkim karmelowym waflem i soczystymi wiśniami.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Jeśli chcesz zrobić ten deser dla dzieci, wykorzystaj wiśnie w syropie, a świeże wiśnie koniecznie wydryluj przed podaniem.
Składniki
- 125 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa
- 4 wafle karmelowe (przykład na zdjęciu)
- 4 gałki lodów wiśniowych
- 4 łyżki wiśni w wiśniówce
- Garść świeżych wiśni
Instrukcje
-
Odłóż na bok 2 kostki gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa – posłużą do dekoracji.
-
Drobno posiekaj pozostałą czekoladę i przełóż ją do żaroodpornej miski. Naczynie postaw na rondlu z gotującą się na małym ogniu wodą i często mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Nie pozwól, aby woda dotykała dna miski, inaczej czekolada się przypali. Zdejmij z palnika i przelej do małego dzbanka.
-
Umieść 2 talerze na płaskiej powierzchni. Na każdym z nich połóż wafel i dodaj gałkę lodów wiśniowych. Dodaj łyżeczkę wiśni w alkoholu. Powtórz z kolejnym waflem, dodaj gałkę lodów i łyżkę wiśni w alkoholu.
-
Polej roztopioną czekoladą i udekoruj każdą porcję kostką odłożonej wcześniej czekolady. Podawaj od razu. Możesz udekorować talerz świeżymi wiśniami i dzbanuszkiem rozpuszczonej czekolady.