



15 osób
Tahini (pasta sezamowa) to od wieków podstawowy produkt kuchni Bliskiego Wschodu. Wykorzystuje się ją zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Bogata w białko, błonnik i witaminy z grupy B, pasta tahini to popularny składnik roślinny, który doda każdemu daniu smaku. Połącz ją z naszą intensywną gorzką czekoladą i zanurz się w smaku pysznych, ciągnących ciastek.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Gorzka czekolada Lindt Excellence 70% Cocoa to klasyk. Jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, możesz użyć Lindt Excellence 85% Cocoa lub Lindt Excellence 90% Cocoa.
Składniki
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt 70% Cocoa
- 180 g mąki
- 50 g kakao w proszku
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 225 g masła roślinnego (np. kokosowego) w temperaturze pokojowej
- 225 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 150 g rozgniecionych bananów
- 125 g niesolonej pasty tahini
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Do dekoracji:
- Około 150 g sezamu
Instrukcje
-
Wyłóż kilka blaszek papierem do pieczenia. Jeśli masz jedną, to przygotowanie tego deseru zajmie Ci trochę więcej czasu.
-
Umieść posiekaną czekoladę w żaroodpornej misce i przełóż do średniego rondelka z powoli gotującą się wodą. Rozpuszczaj czekoladę do uzyskania gładkiej konsystencji, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z palnika i pozostaw na minimum 5 minut do ostygnięcia.
-
W międzyczasie przesiej mąkę i kakao do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszaj do połączenia składników. Odstaw na bok.
-
Ubij masło roślinne i oba rodzaje cukru na puszystą i jasną masę. Zajmie to 2–3 minuty (możesz to też zrobić ręcznie, lecz zajmie to nieco więcej czasu). Dodaj zgniecione banany i mieszaj do połączenia. Następnie dodaj pastę tahini i ekstrakt waniliowy.
-
Powoli wlej roztopioną czekoladę do mokrych składników i dobrze wymieszaj.
-
Wmieszaj suche składniki, do połączenia.
-
Posyp płaski talerz nasionami sezamu.
-
Używając łyżki lub gałkownicy do lodów, uformuj około 30 kulek ciasta o wielkości około 4 cm.
-
Obtocz kulki w sezamie i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając przestrzenie pomiędzy nimi (około 5 cm).
-
Spłaszcz kulki łyżką lub dnem szklanki na dyski o grubości 1 ½ cm.
-
Przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 1 godzinę, lub całą noc, w lodówce (możesz też szybko schłodzić w zamrażarce przez około 20 minut).
-
Gdy ciastka będą gotowe do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciasteczka przez około 10 minut.
-
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.