



10 - 12 osoby
Rozkoszuj się jedwabistymi, wspaniałymi truflami z wnętrzem z niesamowitego ganache. Mamy coś dla każdego - możesz użyć idealnie gładkiej czekolady mlecznej Lindt Excellence 65% Cocoa, delikatnie słodkiej białej czekolady Lindt Excellence White Vanilla lub bogatej i dekadenckiej czekolady gorzkiej Lindt Excellence 70% Cocoa.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Zaszalej z dekoracjami! Możesz udekorować orzechami (laskowymi lub pistacjami) lub czekoladowymi wiórkami, które wyglądają i smakują doskonale! Trufle są idealne jako własnoręcznie zrobione prezenty lub jako chwila luksusu dla siebie.
Około 12 kulek każdego rodzaju
Składniki
- Do przygotowania trufli z mlecznej czekolady:
- 150 g posiekanej czekolady Lindt Excellence 55% Cocoa
- 60 ml śmietanki (min 30%)
- 15 g miękkiego niesolonego masła
- Do przygotowania trufli z gorzkiej czekolady:
- 150 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 60 ml śmietanki (min 30%)
- 15 g miękkiego niesolonego masła
- Do przygotowania trufli z białej czekolady:
- 150 g posiekanej czekolady Lindt Excellence White Vanilla
- 60 ml śmietanki (min 30%)
- 15 g miękkiego niesolonego masła
- Do dekoracji:
- Niesłodzone kakao w proszku
- Nasiona sezamu
- Wiórki kokosowe
- Posiekane migdały
- Maliny liofilizowane
Instrukcje
-
Zacznij od trufli z mlecznej czekolady: przełóż posiekaną czekoladę mleczną do żaroodpornej miski i odłóż na bok.
-
Przelej śmietankę do rondelka i dodaj masło. Delikatnie podgrzewaj do zagotowania. Zdejmij z palnika i przelej do posiekanej mlecznej czekolady.
-
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i gładkości.
-
Poczekaj, aż czekolada całkowicie ostygnie. Przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 2 godziny lub do zastygnięcia ganache. Powtarzaj z gorzką i mleczną czekoladą.
-
Aby uformować trufle, wyłóż blaszkę lub płaski talerz papierem do pieczenia i odłóż na bok. Używając małej gałkownicy do lodów lub łyżeczki, wykładaj porcje ganache. Ostrożnie tocz porcje dłońmi, aby otrzymać gładką truflę (możesz przepłukać dłonie zimną wodą i dobrze wysuszyć przed przygotowaniem trufli, ponieważ z powodu dużej zawartości tłuszczu szybko się topią). Umieść na papierze do pieczenia i powtarzaj z pozostałym ganache.
-
Wyłóż talerze papierem do pieczenia i posyp wybranymi dekoracjami, nasi Maître Chocolatiers polecają przesiać kakao w proszku, rozsypać nasiona sezamu, wiórki kokosowe, chrupiące posiekane migdały lub owocowe liofilizowane maliny.
-
Obtocz trufle w dodatkach do ich całkowitego pokrycia. Przełóż na wyłożony papierem talerz i powtarzaj z pozostałymi truflami.
-
Przykryj i schładzaj (można przechowywać w lodówce do 3 dni).