



4 osób
Ten dekadencki deser czekoladowy jest bogaty w zdrowe tłuszcze dzięki sekretnemu składnikowi – awokado. Jego kremowość, w połączeniu z aksamitną czekoladą Lindt Excellence 70% Cocoa, tworzy bogaty i pełen smaku mus.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Użyj ulubionego mleka roślinnego, a przepis stanie się wegański. Możesz dodać również świeże owoce.
Składniki
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 2 średniej wielkości dojrzałe awokado
- 175 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 6 małych daktyli bez pestek
- 125 g niesłodzonego sosu jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub do smaku
- Do dekoracji:
- Posiekane orzechy laskowe
- 4 kostki gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
Instrukcje
-
Włóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski, a miskę włóż do rondelka z powoli gotującą się wodą i mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia.
-
Przekrój oba awokado, usuń pestki i wyciągnij miąższ do malaksera. Dodaj mleko, daktyle, sos jabłkowy, syrop klonowy (do smaku) i roztopioną czekoladę.
-
Miksuj przez 3–4 minuty, do gładkości.
-
Wyłóż do 4 średnich miseczek lub szklanek. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi i udekoruj kostką gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa. Podawaj od razu.