8 - 10 osoby
Chałka z nadzieniem to tradycyjny rodzaj plecionego żydowskiego chlebka lub ciasta, znany na całym świecie. Przygotuj wypełnienie z cynamonu i dekadenckiej gorzkiej czekolady! Pyszny pomysł na brunch lub przekąskę do kawy lub herbaty.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Podawaj ze świeżymi owocami. Możesz też zamienić czekoladę Lindt Excellence 70% Cocoa na Lindt Excellence Raspberry Intense, aby dodać owocowej nuty.
Składniki
- 3 łyżki ciepłej wody
- 3 łyżki cukru drobnego
- 1 łyżka drożdży suchych
- 150 ml podgrzanego mleka
- 3 duże jajka
- 50 g niesolonego masła, roztopionego i schłodzonego
- 440 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka śmietanki (min 30%)
- Do przygotowania nadzienia:
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% Cocoa
- 40 g orzechów włoskich w połówkach (opcjonalnie)
- 65 g cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 65 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Instrukcje
-
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia dwie podłużne blaszki o wymiarach około 23x13 cm, upewniając się, że brzegi papieru wystają ponad bokami.
-
Połącz w misce lub mikserze wodę, 1 łyżkę cukru i drożdże. Odstaw na 8–10 minut lub aż drożdże zaczną pracować i się pienić.
-
Dodaj mleko, 2 jajka i roztopione masło.
-
W osobnej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól.
-
Dodaj do mieszanki z jajkami i, używając haka do ciasta, mieszaj na niskich obrotach przez 3–4 minuty (możesz zrobić to ręcznie).
-
Zeskrob ciasto z boków miski i mieszaj na średnich obrotach przez 5–7 minut lub do czasu, gdy stanie się gładkie i elastyczne (ciasto powinno być delikatnie lepkie, ale nie klejące).
-
Przenieś ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
-
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Przełóż posiekaną czekoladę do malaksera z orzechami włoskimi (jeśli ich używasz), cukrem i cynamonem. Miksuj pulsacyjnie, aż orzechy będą grubo zmielone.
-
Przełóż do miski i wmieszaj miękkie masło do połączenia składników.
-
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.
-
Rozprowadź nadzienie cynamonowo-czekoladowe cienką warstwą, zostawiając brzeg o szerokości 1 cm.
-
Zaczynając od szerszego boku, zacznij zawijać ciasto w roladę. Przetnij roladę na pół, aby otrzymać dwie porcje. Pracując nad jedną połową naraz, przetnij ją na pół i ułóż obie połówki, rozciętymi stronami do góry, obok siebie. Posklejaj górne strony razem, a następnie zawiń połówki wokół siebie, aby stworzyć warkocz (postaraj się zachować rozcięte części na zewnątrz, aby nadzienie było widoczne i tworzył się dekoracyjny zawijas). Powtórz z drugą połową ciasta.
-
Przenieś każdy warkocz do przygotowanych blaszek. Przykryj je i odłóż na 35–40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Ubij pozostałe jajko ze śmietanką i obficie posmaruj ciasta (doda im to blasku).
-
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 30 minut lub do zezłocenia.
-
Pozostaw w blaszce przez 10 minut do ostygnięcia przed przełożeniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.