



4 osób
Przepis ten łączy intensywność gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa ze słodyczą syropu klonowego i bananów, tworząc idealny pudding.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Użyj swojego ulubionego mleka roślinnego, a przepis stanie się wegański.
Składniki
- 40 g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% Cocoa
- 335 ml mleka
- 4 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki nasion chia
- Do dekoracji:
- 1 banan, pokrojony w plasterki
- Starta gorzka czekolada Lindt Excellence 85% Cocoa
Instrukcje
-
Przełóż posiekaną czekoladę do żaroodpornej miski i odłóż na bok.
-
Przelej mleko oraz syrop klonowy do rondla i doprowadź do wrzenia.
-
Zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Mieszaj do uzyskania aksamitnego mleka czekoladowego.
-
Dodaj nasiona chia do dużego słoika z dopasowaną pokrywką lub 4 małych słoików o objętości około 125 ml każdy. Wlej mleko czekoladowe, zamieszaj i zamknij słoiczek (słoiczki).
-
Schładzaj w lodówce przez minimum 8 godzin (do 24 godzin). Wymieszaj po 1 godzinie, żeby się upewnić, że masa jest równa. Im dłużej chłodzi się pudding, tym gęstszy się staje.
-
Gdy deser jest gotowy do podania, udekoruj go plastrami banana i posyp startą czekoladą.