20 osób
Wyjątkowe, zdobione złotem trufle idealnie sprawdzą się w roli prezentu w okresie świątecznym.
Wskazówka od Maître Chocolatier:
Do środka pralin truflowych można dodać całe prażone orzechy laskowe, migdały i orzechy makadamia.
Można też zanurzać praliny w temperowanej gorzkiej czekoladzie.
Składniki
- Trufle:
- 300 g drobno posiekanej czekolady mlecznej Lindt EXCELLENCE Extra Creamy
- 75 ml śmietanki kremówki (min 33%)
- 85 g niesolonego masła pokrojonego w kostki
- Do dekoracji:
- 200 g roztopionej czekolady mlecznej Lindt EXCELLENCE Extra Creamy
- płatki złota, złota posypka lub złoty pył do dekoracji
Instrukcje
-
Umieść posiekaną czekoladę w żaroodpornej misce, a kuchenkę mikrofalową ustaw na średnią moc. Pozostaw czekoladę w kuchence na 2-3 minuty (mieszając co 30 sekund), albo do czasu roztopienia i uzyskania gładkiej konsystencji.
-
W międzyczasie podgrzej śmietankę w rondelku do wrzenia. Przelej połowę gorącej śmietanki do roztopionej czekolady, wymieszaj. Dodaj pozostałą część śmietanki i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj masło i mieszaj do roztopienia.
-
Nakryj masę czekoladową folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmij z lodówki 15 minut przed przejściem do kolejnego kroku.
-
Łyżką do arbuza lub lodów utwórz kulki. Przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny lub do uzyskania twardej konsystencji.
-
Teraz przejdź do dekoracji. Zanurz każdą pralinę truflową w roztopionej czekoladzie do uzyskania pełnego pokrycia polewą. Wyjmij widelcem i pozwól spłynąć nadmiarowi czekolady, a następnie odłóż na wyłożoną papierem blachę. Udekoruj płatkami złota, złotą posypką lub złotym pyłem. Odstaw do utwardzenia czekolady.